Vachtverzorging bij honden: belangrijke tips & tricks voor een stralende en verzorgde vacht

Net als dat mensen bijvoorbeeld dagelijks douchen, tanden poetsen zichzelf opmaken, hebben ook honden een hoop verzorging nodig. Je kan hierbij dan denken aan zaken zoals het poetsen van de tanden van jouw hond, het knippen van de hondennagels en het borstelen, schoonmaken en trimmen van de vacht met een hondentondeuse. Vandaag gaan we het over het laatstgenoemde hebben. 

In dit artikel nemen wij je mee in belangrijke tips omtrent het verzorgen van de vacht van jouw hond. Neem deze tips goed door, want het kan je heel erg helpen bij vachtverzorging!

Schaf de juiste producten aan

Tegenwoordig gaan ontzettend veel mensen naar een trimsalon, om hun hond te laten verzorgen. Echter kan dit nogal snel in de papieren lopen. Wanneer je zelf de juiste producten aanschaft, kan je onderaan de streep een hoop geld besparen. Maar wat heb je dan allemaal nodig?

Allereerst zal je een hondentondeuse in huis moeten halen, om de vacht van jouw hond mee te kunnen trimmen. Naast dit product, is het aanschaffen van een kam of borstel aan te raden én ook een trimtafel kan erg handig zijn. Met een trimtafel kan jij jouw hond stabiel houden, waardoor het trimmer een stuk makkelijker zal gaan. 

Als laatste adviseren wij om een goede hondenshampoo en conditioner aan te schaffen, waarmee je de vacht weer op en top fris kan krijgen

Was je hond voordat je de vacht gaat trimmen

Zodra jij de juiste spullen in huis hebt gehaald, kan je aan de slag gaan met het wassen van jouw hond.Dit doe je om de geur en het vuil uit hun vacht te verwijderen, zodat het makkelijker te trimmen is. 

Wanneer je jouw hond gaat wassen, begin dan eerst voorzichtig met de kop en vermijd dat er water en shampoo in de oren en ogen komt. Dit vindt iedere hond vervelend namelijk. Je maakt het hele lichaam nat, brengt de shampoo aan in de vacht en je werkt vanaf het hoofd richting het einde van de staart. Vergeet ook zeker de poten en de buik niet. 

Nadat je hond ingezeept is, spoel je de vacht goed uit. Zorg ervoor dat er geen zeepresten achterblijven in de vacht. Tot slot kan jij jouw hond afdrogen of drogen met een waterblazer, om vervolgens de vacht te borstelen.

Vacht borstelen? Houd hier rekening mee

Het borstelen van de vacht is voor sommige hondenrassen een dagelijks terugkerende taak dat je uit moet voeren. Dit is dan vooral belangrijk bij langharige honden of honden die aan het verharen zijn. Kortharige honden kan je prima wekelijks borstelen. 

Het borstelen van de vacht is belangrijk, omdat je hiermee vuil uit de vacht borstelt, voorkomt dat de vacht gaat klitten en het verbeterd de bloedcirculatie. Tevens is een geborstelde vacht makkelijker te trimmen én het trimmen wordt met een verzorgde vacht prettiger voor jouw hond. 

Je hond trimmen: Houd hier rekening mee

Nadat je de juiste spullen in huis hebt gehaald, je hond hebt gewassen en de vacht hebt geborsteld, is het de zaak om verder te gaan naar het trimmen van de vacht. 

Hierbij is er geen goed of fout, als je kijkt naar waar je begint. Er zijn echter wel een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden. Allereerst wil je voorzichtig zijn rondom de oren, de ogen en de reet. Vooral rondom de ogen kan een lange vacht het zicht belemmeren, dus hier wil je voldoende aandacht aan schenken. 

Daarnaast is het verstandig om de oren, ogen en de poten voorzichtig met een (honden)schaar te knippen, in plaats van een tondeuse. Gebruik hierbij het liefst een schaar met een stompe bovenkant, zodat je niet per ongeluk je hond kan prikken.

Let wel op: zorg ervoor dat je de vacht van jouw hond niet te kort trimt of knipt. Een vacht zorgt immers voor bescherming en houdt warmte vast, dus een hond hiervan ontdoen is niet erg verstandig. . 

Neem als laatste de gebruiksaanwijzing van de tondeuse door. Bij de meeste merken vind je hier namelijk ook een stappenplan dat je kan volgen, zodat je jouw hond op de juiste manier kan trimmen met het desbetreffende tondeuse. Maak hier dus zeker gebruik van. 

Met het volgen van de bovenstaande stappen kom jij al een eind met het verzorgen van de vacht van jouw hond. Mocht je toch bepaalde twijfels hebben, kan je altijd nog advies inwinnen bij een trimsalon of wellicht aan mensen in jouw omgeving om advies vragen. Er zijn veel hondenbezitters in Nederland, dus het vinden van de juiste informatie zal niet al te lastig zijn.

Plaats een reactie