Op het moment dat de jonge pup net in huis is, doe je er verstandig aan een hondentraining in te plannen. Tijdens de hondentraining verbeter je de band met het dier en zorg je dat deze leert luisteren naar de commando’s die je deze geeft. Een hondentraining is echter niet alleen interessant voor een pup. Ook bij oudere honden kan het volgen van een training voor honden interessant zijn. Denk in dit geval aan een waakhondentraining, of bijvoorbeeld een hondencursus voor jachthonden. Op deze pagina lees je meer over hetgeen waarmee je rekening dient te houden, wanneer je een hondentraining overweegt.
Waar op letten bij hondentraining
Hondentrainingen zijn er in verschillende varianten. De meeste hondenbezitters volgen slechts een puppytraining. Deze training is gericht op het opbouwen van een band tussen baas en dier en op de socialisatie van de jonge hond. Het socialiseren van honden is cruciaal, om te voorkomen dat deze na verloop van tijd agressief beginnen te reageren op andere honden en mensen.
Een puppytraining is slechts een va de opties die je hebt. Zo zou je ook een waakhondentraining kunnen overwegen. Het dier leert hierbij te reageren op onbevoegden. Ideaal, wanneer je een groot terrein hebt! Ook een IPO training voor honden kan een optie zijn.
Wat kun je verwachten van een hondencursus?
Het is afhankelijk van de hondencursus die je volgt, welke thema’s en oefeningen behandeld worden. Bij een puppycursus is de training voor je hond voornamelijk gericht op het leren luisteren van de hond en de socialisatie van het dier. Daar waar een IPO training gericht is op het klaarstomen van je dier voor de hondensport. Op de website van een hondenschool vind je vaak meer over de oefeningen die tijdens de verschillende hondentrainingen zullen worden uitgevoerd. Het geeft je een beeld van hetgeen je kunt verwachten van een hondencursus.
Tip: op een platform als YouTube vind je video’s van verschillende soorten hondentrainingen. Bekijk deze ook alvast eens!
IPO training
Een IPO training voor honden is erop gericht, je hond klaar te stomen voor de hondensport. Het is een training die gevolgd wordt na een puppycursus. Om de IPO training succesvol af te kunnen ronden, is het belangrijk dat je een goede band hebt met het dier. Deze moet naar je luisteren en op je kunnen vertrouwen.
De hondensport bestaat in de basis uit drie onderdelen, namelijk: speuren, appèl en manwerk. Onder manwerk verstaan we in dit geval het opsporen van een boef, aangeven dat de boef gevonden is en het volgen of vastpakken van de boef. IPO hondentrainingen kunnen gericht zijn op ieder van deze onderdelen, maar ook op slechts een of twee onderdelen. Je volgt in zo’n geval meerdere IPO trainingen om je hond in de verschillende elementen te kunnen trainen.
Waakhondentraining
Veel mensen nemen een waakhond niet alleen voor de gezelligheid, maar ook om henzelf en hun terrein te kunnen beschermen. Denk aan een hond op een scheepswerf, een hond op een groot boerenbedrijf, enzovoorts. Dergelijke terreinen zijn te groot, om alles zelf in de gaten te kunnen houden. De hond schrikt niet alleen af, maar kan kwaadwillende personen ook volgen en je voor hen waarschuwen. Vaak wordt gedacht dat een waakhondentraining erop gericht is kwaadwillende personen aan te vallen en hen daarmee te verjagen. Dit is echter niet correct!
Bij een waakhondentraining komen juist de passieve vaardigheden van een waakhond aan bod. Een hond leert hoe deze de wacht moet houden, hoe deze je kan waarschuwen als er gevaar dreigt, enzovoorts. Je wilt immers voorkomen, dat een waakhond bij iedere vreemde op je terrein direct in de aanval schiet. Net als voor de IPO training geldt ook voor de waakhondentraining dat deze vaak gevolgd wordt na een puppycursus.
Opleiding honden trainen
Lijkt het je zelf leuk om honden te trainen? Er zijn verschillende manieren om als hondentrainer aan de slag te gaan. Je kunt hier direct mee starten in je eigen hondenschool, daar dit werk niet beschermd is. Aangeraden wordt echter om eerst een passende opleiding te volgen. Deze opleiding wordt aangeboden op zowel mbo-, als hbo-niveau. Een voorbeeld van een passende opleiding voor een hondentrainer is Africhter of Kynologisch Instructeur. Ook de opleiding Hondengedragstherapeut is populair. Met dergelijke opleidingen ben je niet alleen in staat om trainingen voor honden aan te bieden. Ook kun je baasjes adviseren over het gedrag van honden.
Naast de opleiding die je op het ROC of de hogeschool kunt volgen, kun je ook diverse losse certificaten behalen. Veel mensen zullen naar een opleiding vragen, wanneer zij zich aanmelden voor een hondentraining bij je hondenschool.
Veelgestelde vragen over hondentrainingen
Bezoekers van deze website stellen regelmatig vragen over hondentrainingen en hetgeen hierbij komt kijken. Welke trainingen kan ik nog meer volgen, wanneer ik mijn puppycursus succesvol heb afgerond? Is het slim om een hondencursus online vanuit huis te volgen? Enzovoorts. Hieronder vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp. Mocht je zelf een vraag hebben, dan kun je deze achterlaten in de reacties onderaan de pagina.
Welke soorten hondentrainingen zijn er?
Hondentrainingen zijn er in verschillende soorten. De meeste hondenbezitters starten met een puppycursus. Aanvullende trainingen zijn een waakhondentraining en bijvoorbeeld een IPO hondentraining.
Is het verstandig om een puppytraining te volgen?
Het is sterk aan te raden om zo snel mogelijk te starten met een puppytraining, op het moment dat de jonge hond bij je thuis komt wonen. Zo socialiseert de hond en verbeter je de band met het dier.
Wat is een IPO training voor honden?
Een IPO training bereidt je hond voor op de hondensport. IPO hondensport bestaat uit verschillende disciplines; speuren, appèl en manwerk.
Kun je een hondencursus online volgen?
Je kunt een hondencursus online volgen. Er zijn verschillende opties die je hierbij hebt. Zo kun je bijvoorbeeld video’s met oefeningen op YouTube bekijken, of je aanmelden voor een online cursus van een hondenschool.
Hoe groot is een cursusgroep vaak bij hondentrainingen?
Over het algemeen wordt een groepsgrootte van zes à zeven honden aangehouden bij een hondencursus. Veel meer honden is onverstandig, daar het ten koste gaat van de kwaliteit van een hondentraining.