Vlooienband voor je hond

Bij een avontuurlijke hond kun je er bijna niet aan ontkomen: beten van teken, vlooien en vergelijkbaar ongedierte. Je hond struint door het struikgewas, rent door een gebied met hoog gras, enzovoorts. De warme vacht van het dier is zeer geliefd bij vlooien en teken, welke zich makkelijk aan de huid van je hond vastklemmen. Het gebruik van een vlooienband voor honden kan een goede oplossing zijn. Een vlooienband helpt je hond vrij van ongedierte te houden. Hoe vind je een vlooienband voor jouw hond? In dit artikel vind je meer informatie over het gebruik hiervan. 

Nut van een vlooienband voor honden 

De belangrijkste reden om een vlooienband voor je hond aan te schaffen, is het feit dat vlooien schadelijk kunnen zijn voor viervoeters. Ze tasten de gezondheid van het dier aan, wanneer ze bacteriën met zich meedragen. Zeker bij teken kan een beet heel riskant zijn. Daarbij ondervinden honden hinder van vlooien in hun vacht. Het jeukt, ze zorgen voor rode, irriterende vlekken op de huid van je hond, enzovoorts. Met een honden vlooienband kun je de vlooien op effectieve wijze bestrijden. 

Zelf vlooien uit de vacht van je hond halen is vaak lastig. De vlooien zijn met zoveel, dat je ze vaak nooit allemaal vindt. Daar komt bij dat je wilt voorkomen dat de vlooien overspringen op een bank of bijvoorbeeld kleed. Een alternatief voor het gebruik van een vlooienband voor honden is het gebruik van druppels olie. Nadeel hiervan is dat vaak vergeten wordt de druppels aan te brengen op de vacht van je dier. Daarbij zijn deze druppels minder effectief dan een vlooienband. 

Gebruik van een vlooienband 

Een vlooienband is heel eenvoudig in gebruik. Houd er rekening mee, dat de effectiviteit van een vlooienband gedurende de gebruiksperiode afneemt. Over het algemeen kan een kwalitatief goede vlooienband voor honden gedurende een periode van zo’n drie tot acht maanden gebruikt worden. In de winter zijn de vlooienbanden minder noodzakelijk, daar er in dat seizoen veel minder vlooien en teken actief zijn. Met name in het voorjaar en tijdens de zomer is het gebruik van een vlooienband bij honden verstandig. 

Vlooienbanden in verschillende soorten

Vlooienbanden verschillen onderling sterk van elkaar. Het verschil zit hierbij met name in de samenstelling van de vlooienband. Tegenwoordig kiezen hondeneigenaren steeds vaker voor een vlooienband welke is opgebouwd met verschillende natuurlijke producten. Naast het verschil in de samenstelling van de vlooienband, zit er ook een verschil in het formaat hiervan. Het is belangrijk dat de vlooienband niet te strak zit. Tegelijkertijd wil je voorkomen dat je hond z’n kop zelf door de vlooienband heen kan steken. Bij sommige vlooienband is het mogelijk om deze op maat te knippen. Het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat de vlooienband het juiste formaat heeft voor je hond. 

Een derde aspect om rekening mee te houden werk al genoemd: de periode dat de vlooienband effectief is in de bestrijding van vlooien. Eerder werd al genoemd dat dit enkele maanden kan zijn, maar ook meer dan een half jaar. 

Tip: vaak heeft de samenstelling van een vlooienband invloed op de werking hiervan tegen andere insecten. Naast teken zijn dat bijvoorbeeld ook luizen en muggen. Je houdt ze het liefst zo ver mogelijk bij je hond uit de buurt. 

Allergie voor stoffen in een vlooienband 

Wanneer je voor het eerst een vlooienband gebruikt, is het belangrijk om je hond goed in de gaten te houden in de dagen na het omdoen van de band. Mogelijk zitten er stoffen in de vlooienband waar je hond allergisch voor is. Het kan leiden tot irritaties aan de huid van je hond. Bij een natuurlijke vlooienband is de kans op irritaties als gevolg van een allergische reactie het kleinst, omdat hier uitsluitend natuurlijke materialen in gebruikt worden. 

Natuurlijke vlooienbanden het populairst

Zoals al werd aangehaald, winnen de natuurlijke vlooienbanden voor honden aan populariteit. Een natuurlijke vlooienband wordt gemaakt met verschillende soorten olie, welke vlooien en ander ongedierte afschrikken. Een belangrijk verschil tussen deze natuurlijke vlooienbanden en de vlooienbanden die voorheen vaak gebruikt werden, is het feit dat er geen gifstoffen gebruikt worden om de vlooien te doden. Daarbij zitten er geen chemicaliën in deze vlooienbanden. Zeker wanneer je meerdere honden hebt, is het aan te raden om voor een natuurlijke vlooienband te kiezen. Honden zou in elkaars vlooienband kunnen bijten. Bij vlooienbanden met gifstoffen en chemicaliën is dit minder prettig. 

Veelgestelde vragen over vlooienbanden voor honden 

Regelmatig stellen bezoekers vragen over het gebruik van een vlooienband voor hun hond. Vlooienbanden zijn er in verschillende soorten en formaten. Welke vlooienband is het meest geschikt voor mijn hond? Is het gebruik van een vlooienband verstandig? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden over een honden vlooienband. Mocht je zelf nog een vraag hebben, dan kun je deze achterlaten in de reacties onderaan de pagina.

Is een vlooienband voor honden nuttig?

Honden kunnen veel last hebben van de beten van vlooien. Het zorgt voor irritaties aan de huid en kan je hond ziek maken. Het is om deze reden heel verstandig om gebruik te maken van een vlooienband.

Doodt een vlooienband ook andere insecten?

Sommige vlooienbanden voor honden zorgen er niet alleen voor dat vlooien uit de vacht van je hond geweerd worden. Ze zijn bijvoorbeeld ook effectief tegen teken en luizen. Met name teken kunnen net als vlooien gevaarlijk zijn.

Hoe lang blijft een vlooienband werken?

Het is afhankelijk van de kwaliteit van de gekozen vlooienband, hoe lang deze effectief zal zijn. Over het algemeen kan een vlooienband zo’n drie tot acht maanden gebruikt worden. Na deze periode dien je de band te vervangen.

Wanneer moet ik een vlooienband gebruiken?

Met name in het voorjaar en de zomer is het gebruik van een vlooienband voor honden aan te raden. In deze seizoenen zijn er veel vlooien en teken actief. Met de vlooienband voorkom je dat honden er last van hebben.

Waar koop ik een honden vlooienband?

Een honden vlooienband kun je eenvoudig online bestellen. Er zijn diverse online dierenwinkels die de banden tegen vlooien aanbieden. Je hebt ze vaak al een volgende dag in huis.

1 gedachte over “Vlooienband voor je hond”

Plaats een reactie