Niet alleen mensen kunnen last hebben van wagenziekte, ook wel reisziekte genoemd. De ziekte komt ook voor bij honden! Wagenziekte bij honden leidt ertoe dat je hond misselijk wordt tijdens een rit in de auto. Iets wat resulteert in het kwijlen en bijvoorbeeld smakken van het dier. Ook kan een hond, net als een mens, braken als gevolg van de reisziekte. Wagenziekte bij honden is niet uniek. Circa 20% van de honden heeft hier af en toe last van. De ene rit zal de reisziekte bij je hond intenser zijn, dan de andere rit.
Wagenziekte bij honden
Het feit dat je hond wagenziek wordt heeft dezelfde oorzaak, als het feit dat mensen beginnen te braken in de auto als gevolg van deze ziekte. De misselijkheid is het gevolg van het verschil tussen de waargenomen beweging door een hond en de werkelijke beweging. Dit verschil is vaak het gevolg van richtingsveranderingen. Denk aan twee auto’s die naast elkaar op de weg staan zonder te rijden. Op het moment dat de andere auto wegrijdt, kan dit aanvoelen alsof je eigen auto beweegt. Het is een voorbeeld van een situatie waarin er een verschil zit in de waargenomen beweging en de werkelijke beweging.
Een hond is sneller wagenziek, wanneer deze helemaal geen richtingsverandering waarneemt. In dat geval merkt slechts het evenwichtsorgaan de verandering in richting op, wat ertoe leidt dat er een signaal naar de hersenen wordt gestuurd. Het signaal dat de hersenen ontvangen wijkt af van het signaal dat de ogen hebben gegeven. Deze desoriëntatie stimuleert het gevoel van wagenziek zijn.
Ook met een hondenaanhanger kan jouw hond wagenziekte krijgen, al wordt verteld dat dit veel minder voorkomt.
Puppy wagenziek
Niet alleen een volwassen hond kan te maken hebben met reisziekte. Ook een puppy kan wagenziek worden onderweg. Het is wel zo, dat de symptomen van wagenziekte vaak erger worden naarmate een hond ouder is. Dit is niet gek, want een puppy kent vaak nog nauwelijks angst. Mede door het feit, dat een puppy geen stressvolle of vervelende situaties heeft meegemaakt.
Als een puppy wagenziek is geweest, zal deze een rit in de auto associëren met iets negatiefs. Dit gevoel verdwijnt pas weer, als de autorit meerdere keren goed is gegaan. Het feit dat de autorit als iets negatiefs wordt gezien, maakt dat je hond veel stress zal ervaren. Deze stress maakt dat je hond sneller te maken zal krijgen met de symptomen van wagenziekte. Het kan voor een hondeneigenaar reden zijn om de hond niet langer mee te nemen in de auto.
Dit is onverstandig, want het maakt het erg lastig om het stressvolle gevoel voorafgaand aan een autorit op een later moment nog te verminderen. Vergelijk het met angst bij mensen. Wanneer je een bepaalde angst hebt, is het juist belangrijk om een activiteit welke deze angst veroorzaakt te ondernemen. Zo kom je over de angst heen.
Oplossing: medicijnen en reistabletten
Merk je dat je hond regelmatig wagenziek is? Wagenziekte bij een hond kun je op verschillende manieren tegengaan. Als je hond wagenziek is kun je hier een medicijn voor gebruiken. Deze reistabletten voor je hond kun je het beste door de dierenarts voor laten schrijven. Zo weet je zeker, dat deze middelen niet schadelijk zijn voor het dier. Het kan per hond verschillen, wat de beste keuze is om de wagenziekte bij het dier te verminderen.
Voorheen werd regelmatig het middel Acepromazine aan honden gegeven bij wagenziekte. Dit middel wordt afgeraden. Het zorgt dat de bloeddruk van het dier daalt, wat grote gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Verstandiger is het gebruik van Cerenia. Dit middel wordt niet alleen gebruikt als je hond last heeft van wagenziekte. Het is een anti-braakmiddel, welke ook in verschillende andere situaties van pas komt.
Er zijn nog meer middelen voor honden met wagenziekte. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar Adaptil tabletten. Deze tabletten kun je, in tegenstelling tot Cerenia, gewoon online bestellen voor je hond. Het middel heeft een kalmerende werking, waardoor je hond minder last zal hebben van stress als deze meegaat in de auto.
Andere oplossingen bij wagenziekte
Wanneer je hond wagenziek is wil je zo snel mogelijk een oplossing. Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen die je als baasje kunt nemen, om de kans op wagenziekte bij je hond te verkleinen. Neem je pup bijvoorbeeld al op jonge leeftijd mee in de auto. Zo wordt de auto niet als iets spannends gezien en leer je het dier al snel te wennen aan de bewegingen van je auto.
Beloon je hond voor een goede autorit. Dat wil zeggen, een autorit waarin je hond rustig op de bank of in de bench heeft gelegen. Bestraf het braken van je dier niet. Vaak kan een hond er weinig aan doen! Door het dier te belonen maak je de autorit minder spannend.
Bovenal is het belangrijk om voor frisse lucht in de auto te zorgen. Niet alleen om wagenziekte bij je hond tegen te gaan, maar ook om hem dier zich comfortabel te laten voelen onderweg. Doe een raampje open en rook niet in het voertuig.
Natuurlijk is het ook nog mogelijk om niet de auto te nemen, maar de fiets. Extra tip, gebruik hiervoor een hondenfietsmand als je een kleine hond hebt, of een hondenfietskar bij mogelijk grotere honden. Uiteraard kun je ook gaan wandelen met de hond en deze vervoeren met een hondenbuggy.
Veelgestelde vragen over wagenziekte bij honden
Het kan best lastig zijn om een goede oplossing te vinden als je hond last heeft van wagenziekte. Onderstaand vind je het antwoord op vragen die veelvuldig gesteld worden over wagenziekte bij honden.
Neemt de wagenziekte toe bij oudere honden?
Oudere honden kunnen steeds meer last krijgen van wagenziekte. Dit hangt samen met het feit, dat je hond de autorit als een steeds meer stressvolle activiteit ervaart als deze last heeft van reisziekte.
Heeft een pup last van reisziekte?
Reisziekte komt niet alleen voor bij oudere honden. Ook een pup kan last hebben van wagenziekte tijdens een autorit. Het is verstandig om je pup al op jonge leeftijd mee te nemen in de auto.
Verergert roken de kans op wagenziekte?
Het is belangrijk om in de auto voor frisse lucht te zorgen. Roken maakt dat de lucht vervuild raakt. Het is zodoende onverstandig om te roken in de auto, als je hond last heeft van wagenziekte.
Welke tabletten gebruiken bij wagenziekte bij mijn hond?
Er zijn tabletten die je hond kunnen kalmeren. De kans op wagenziekte neemt hierdoor af. Een voorbeeld van een tablet die je online bestelt is Adaptil.
Moet ik naar de dierenarts als mijn hond wagenziek is?
Het is niet direct noodzakelijk om naar de dierenarts te gaan. Een dierenarts kan je hond echter wel medicijnen voorschrijven als deze regelmatig wagenziek is.