Puppycursus

Krijg je binnenkort een jonge pup in huis? Dit betekent dat er een spannende periode voor jou en het dier aanbreekt. De pup zal moeten wennen aan diens nieuwe omgeving, je gezinsleden en het leven zonder broertjes en zusjes. Voor jou is het zaak om de pup zo snel mogelijk op te voeden! Je wilt voorkomen dat het dier agressieve trekjes vertoont of bijvoorbeeld niet zindelijk is. Een puppycursus vormt de basis! Tijdens de puppycursus leer je het dier niet alleen opvoeden. Ook versterk je de band tussen jou en de pup tijdens deze cursus. Iedere week een of anderhalf uur, waarin je enkel bezig bent met je pup! 

Op deze pagina lees je meer over het nut van een puppycursus. Wist je dat er tegenwoordig ook mogelijkheden worden aangeboden om een online puppycursus te volgen? 

Puppy trainen

Een puppy trainen bestaat uit verschillende fases. Over het algemeen duurt een puppycursus tussen de acht en tien weken, waarbij je iedere week een puppytraining volgt. Tijdens de hondentraining leer je meer over de wijze waarop je het dier naar je laat luisteren, hoe je deze beloont bij goed gedrag, hoe je signalen van het dier leert herkennen, hoe je deze duidelijke opdrachten geeft, enzovoorts. 

Zoals eerder op de pagina al genoemd werd, versterkt een puppycursus de band tussen jou en het dier. Dit is belangrijk, omdat je op elkaar moet kunnen vertrouwen. Jij wilt de hond zo vrij mogelijk laten. Tegelijkertijd wenst de pup voorspelbaar gedrag van diens baas. Het vormt een vruchtbare basis voor de tijd die na de puppycursus volgt. 

Puppy laten socialiseren in de buurt van andere honden 

Je wilt voorkomen dat je pup in de toekomst bang is voor andere honden. Om dit te voorkomen is het ontzettend belangrijk, dat je hond socialiseert. Dit betekent in de praktijk, dat je de hond in de eerste weken dat deze bij je thuis is kennis laat maken met zoveel mogelijk mensen en andere dieren. Dit doe je tijdens het uitlaten van je hond, door mensen uit te nodigen om de pup te komen bekijken, enzovoorts. Ook de puppycursus vormt een belangrijk onderdeel van dit socialisatieproces. Tijdens de trainingen voor pups is je hond immers voortdurend in contact met andere dieren. 

Geschikt moment voor een puppycursus 

Je kunt een puppycursus het beste zo snel mogelijk doen, nadat je de hond bij de fokker hebt opgehaald. Ook wanneer je een hond uit het asiel haalt, kan het volgen van een puppycursus bij een hondenschool aan te raden zijn. Immers, ook bij een asielhond wil je werken aan een goede band tussen jou en het dier. Over het algemeen is een puppy zo’n acht à negen weken als je deze ophaalt. Start in de eerste twee weken dat deze bij je thuis is met de puppycursus. Je kunt de pup vaak al inschrijven voor een hondencursus, zonder dat je deze hebt opgehaald.

Online puppycursus

Eerder las je al dat het tegenwoordig mogelijk is om een online puppycursus te volgen. In dit geval betaal je voor een reeks aan losse online lessen, waarin verschillende oefeningen aan je worden uitgelegd. Vervolgens kun je de oefeningen nadoen met je pup. Houd er rekening mee, dat zo’n online puppycursus voornamelijk interessant is om je kennis na verloop van tijd op te frissen of je hond verder op te voeden. 

Immers, het socialisatieproces wordt nauwelijks gestimuleerd in een online puppycursus. Je hond maakt slechts kennis met andere dieren als je deze uitlaat. Wanneer je onderweg weinig andere honden tegenkomt, is het sterk aan te raden de online puppycursus te combineren met een cursus bij een hondenschool. 

Gratis video’s met oefeningen op YouTube 

Een goed alternatief voor een betaalde online puppycursus zijn de video’s op YouTube. Er zijn diverse kanalen te vinden met een groot aantal video’s, waarin leuke oefeningen voor jou en je pup worden toegelicht. Deze oefeningen zijn vaak minder diepgaand dan de oefeningen uit een online puppycursus. Voordeel van deze optie is vanzelfsprekend dat de video’s gratis te bekijken zijn. 

Puppycursus in de buurt

Wil je de pup die je binnenkort krijgt alvast aanmelden voor een puppycursus? Hieronder vind je een handig overzicht van hondenscholen in verschillende regio’s. Zo vind je altijd een puppycursus in de buurt! Houd er rekening mee, dat het bij sommige hondenscholen erg druk kan zijn. Dit betekent dat mogelijk met een wachtlijst gewerkt wordt. Schrijf je hond zo snel mogelijk in, wanneer je weet op welke dag je deze op kunt halen. 

[overzicht hondenscholen/puppycursus per regio

Veelgestelde vragen over een puppycursus

Regelmatig stellen bezoekers vragen over de puppycursus. Is het bijvoorbeeld verplicht om zo’n puppytraining te volgen, op het moment dat de hond bij je thuis komt? Waarom is een puppycursus een verstandige keuze? Bekijk hieronder de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden. Mocht je zelf een vraag hebben, dan kun je deze achterlaten in de reacties onderaan de pagina.

Wanneer kan ik beginnen aan een puppycursus?

Je kunt vaak direct nadat de pup bij je thuis is gekomen beginnen aan een puppycursus. In de praktijk betekent dit dat een pup doorgaans zo’n acht à negen weken oud is. Gedurende de eerste weken bij je thuis socialiseert de pup, een puppytraining helpt hierbij.

Waar vind ik een puppycursus in de buurt?

Kijk eens naar het overzicht op deze pagina! Het overzicht toont je de hondenscholen die een puppycursus bij jou in de buurt aanbieden. Houd rekening met wachtlijsten bij sommige hondenscholen.

Waarom is een puppycursus zo belangrijk?

Een puppycursus volgen met je pup is om verschillende redenen belangrijk. Je gebruikt de cursus om de band met het dier te verbeteren. Tegelijkertijd socialiseert je pup, doordat deze andere honden leert kennen.

Is een puppytraining verplicht voor mijn hond?

Het is niet verplicht om een puppycursus te volgen, wanneer de hond eenmaal bij je thuis is. Wel wordt het sterk aangeraden, mede door het socialisatieproces van het dier tijdens de trainingen.

Hoelang duurt een puppycursus?

Over het algemeen omvat een puppycursus zo’n acht tot tien lessen, waarbij er steeds een week tussen de lessen zit. Het is raadzaam om voor een hondenschool te kiezen waar in kleine groepen gewerkt wordt.

Plaats een reactie