Hond in de auto

Je neemt je hond het liefst overal mee naar toe! In het bijzonder, wanneer je naar het strand of bijvoorbeeld het bos gaat. Het is voor je hond heerlijk om hier te rennen, te graven en bijvoorbeeld te zwemmen. Waarop moet je letten, wanneer je de hond in de auto meeneemt naar een dergelijke locatie? Gelden er specifieke regels voor honden in auto’s? Hoe maak je het ook voor jezelf zo veilig mogelijk onderweg? In dit artikel proberen we je antwoord te geven op dergelijke vragen. 

Houd er rekening mee dat de regels per land kunnen verschillen. Zo geldt bijvoorbeeld voor Duitsland dat het niet is toegestaan om je hond los mee te nemen in de auto. Een hond moet hier altijd aangelijnd worden of bijvoorbeeld worden meegenomen in de bench. Voor België geldt dat een hond wel los in de auto mag zitten, maar niet op de bijrijdersstoel.  

Hoe een hond vervoeren in de auto? 

Een hond in de auto vervoeren kan op verschillende manieren. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je hond op de achterbank te laten slapen tijdens je ritje naar het strand of bos. Houd er rekening mee, dat dit een gevaarlijke optie kan zijn als je hond nog jong en speels is. Het dier maakt mogelijk onverwachte bewegingen of probeert naar de bijrijdersstoel te klimmen. Iets wat je afleidt onderweg en voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Let ook op je hond en kijk of deze niet wagenziek is of wordt. Hier is namelijk wel het één en ander aan te doen, lees er hier meer over: wagenziekte bij honden.

Tip; Komt je hond moeilijk in de auto? Gebruik dan een loopplank of til hem er zelf in! En gebruik een hondendeken als je hond snel smerig wordt of verhaard.

Bench voor je hond in de auto

Een goed alternatief voor het los meenemen van je hond in de auto, is het gebruik van een bench. De bench zet je op de achterbank of in de kofferbak. Zorg dat je hond voldoende ruimte heeft in de bench, zodat deze zich onderweg nog kan draaien. Er zijn verschillende webwinkels waar je een kwalitatief goede bench voor je hond kunt kopen. Let erop, dat je de bench vastzet wanneer je deze op de achterbank plaatst. In de kofferbak zal je bench door de beperkte ruimte niet snel omvallen. 

Tuigjes om je hond mee te nemen 

Ook zijn er speciale tuigjes verkrijgbaar, waarmee het mogelijk is om je hond vast te zetten aan de riem op de achterbank. Zo hoeft je hond niet in de bench, maar kan deze ook niet naar voren klimmen tijdens de autorit. Een veilige optie die zowel voor het dier, als voor jou als baasje prettig is! Let bij de aankoop van zo’n tuigje goed op het model hiervan. Je wilt voorkomen dat je hond veel hinder ondervindt van het tuigje. Kies bij voorkeur voor een Y-tuigje wanneer je een hond vastzet in de auto. Vaak kun je een tuigje als een gordel gebruiken. Bij andere modellen steek je de gordel in de auto door het tuigje van de hond heen. 

Wat zijn de regels? 

In Nederland gelden geen specifieke regels voor het meenemen van je hond in de auto. Het is dus niet bij wet vastgelegd dat een hond onderweg altijd aangelijnd moet zijn en vast moet zitten aan de gordel. Iets wat in onze buurlanden wel het geval is, zoals reeds genoemd werd. Het is zelfs zo, dat je hier een forse boete kunt krijgen wanneer je de hond los in de auto laat zitten onderweg. Wel verwacht men in Nederland dat je het gedrag van de hond voor vertrek kunt voorspellen. Een jonge hond zal je eerder vast moeten zetten om gevaarlijke situaties te voorkomen, dan een wat oudere hond. 

Boete bij hinder door een hond 

Wanneer je onderweg gehinderd wordt door de hond in je auto, kan dit je een boete opleveren. Je brengt op deze manier immers andere weggebruikers in gevaar. Het is afhankelijk van de mate waarin je voor een gevaarlijke situatie op de weg zorgt, hoe hoog deze boete zal zijn. 

Het is om deze reden en voor je eigen veiligheid verstandig om je hond aan te lijnen in de auto, of je hond mee te nemen in een bench. Mocht je de hond toch los willen laten zitten, kies er dan voor om je hond mee te nemen in de kofferbak. Zo is de kans het kleinst dat deze op de bijrijdersstoel probeert te klimmen. 

Veelgestelde vragen over een hond in de auto 

Bezoekers stellen geregeld vragen over het meenemen van een hond in de auto. Er zijn hierbij verschillende factoren om rekening mee te houden. Bekijk hieronder de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp. Mocht je zelf nog een vraag hebben over het meenemen van een hond in de auto, dan kun je deze achterlaten in de reacties onderaan de pagina.

Hoe vervoer je een hond in de auto?

Een hond vervoeren in de auto kan middels een tuigje, welke je verbindt met de gordel van je auto. Je kunt je hond ook los in de auto meenemen of een bench gebruiken. De bench zet je op de achterbank of in de kofferbak.

Kan een hond in de kofferbak mee?

Je kunt een hond los in de kofferbak meenemen. Het voordeel hiervan is het feit dat de kans erg klein is, dat je hond op de bijrijdersstoel kan springen. Die kans is groter, wanneer je hond los op de achterbank zit.

Moet een hond aangelijnd zitten in de auto?

In Nederland hoef je een hond niet aan te lijnen of een tuigje om te doen, wanneer je deze meeneemt in de auto. Houd er rekening mee, dat je wel een boete kunt krijgen voor gevaarlijk rijgedrag als gevolg van de hond in de auto.

Is een bench handig voor honden in de auto?

Het kan verstandig zijn om een bench te kopen, waarin je de hond mee kunt nemen in de auto. Dit is een hele veilige manier om je hond mee te nemen. Zorg dat de bench groot genoeg is voor je hond.

Mag de hond in de auto in Duitsland of België?

In Duitsland en België gelden strengere regels dan in Nederland. Hier moet de hond altijd vastzitten, wanneer je deze meeneemt in de auto. Doe je dit niet, dan riskeer je een forse boete.

Plaats een reactie