Hondentuigjes

Voor hondenbezitters is er niets fijner dan een mooie wandeling door het bos, in het park of over het strand. Om te voorkomen dat je trouwe viervoeter ver bij je vandaan rent, is een riem onmisbaar! Koppel je deze riem aan een halsband, of ga je voor een hondentuigje? Een hondentuigje biedt vaak meer comfort voor de hond en schiet minder snel los. Het comfort zit onder meer het in feit, dat je de hals van het beestje niet afknelt als je stevig aan de hondenriem trekt. Lees hier meer over hoe je een hondentuigje om moet doen.

Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten hondentuigjes die tegenwoordig worden aangeboden. Ook wordt ingegaan op de diverse merken hondentuigen. 

Groot voordeel van een hondentuigje ten opzichte van een halsband, is het feit dat een hondentuigje het trekken van je hond aan de riem tegengaat. Een goed voorbeeld van een hondentuig tegen trekken is een model die over de borst en tussen de poten van de hond loopt. Dit type wordt ook wel Y-tuig genoemd. 

Soorten hondentuigjes 

Een hondentuig is in verschillende varianten verkrijgbaar. In de basis wordt onderscheid gemaakt tussen vier soorten hondentuigjes: de Y-tuig, de borsttuig, de H-tuig en de instaptuig. Ieder van deze soorten hondentuigjes is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo vind je altijd een geschikt model voor jouw hond! 

Y-tuig

De Y-tuig werd eerder al geïntroduceerd, het is een echte anti trekband voor je hond. Bij dit model lopen de bandjes in een Y-vorm over de borst van de hond. Het voordeel hiervan is dat druk goed verdeeld wordt over het lijf van je beestje. Je trekt het tuigje over de kop van je hond en tilt vervolgens een van de voorpoten op om de hondentuig te bevestigen. Klik hier om meer te lezen over de y-tuigjes voor de hond.

Borsttuig 

Een goed alternatief voor een Y-tuig is een borsttuig. Bij een borsttuig loopt er een horizontale band over de borst van je hond. Voornaamste voordeel dat dit model met zich meebrengt, is het feit dat deze heel eenvoudig bij de hond kan worden omgedaan. Ideaal, wanneer je hond moeite heeft met stil op een plaats blijven zitten. 

H-tuig

Een H-tuig biedt ten opzichte van de Y-tuig het nadeel, dat er nog steeds onnodig veel druk op de nek van een hond kan komen te staan. Voordeel van dit model hondentuigje is echter, dat het model eenvoudig bij de hond om te doen is en daarbij voor een relatief lage prijs verkocht wordt. Kies je voor het comfort van je hond, ga dan voor een van de overige modellen. 

Instaptuig 

Zoals de naam al doet vermoeden, loopt een hond bij een instaptuig zelf in het hondentuigje. Het nadeel van dit type tuigje is het feit, dat je hond de discipline en rust moet hebben om in het hondentuigje te stappen. Zeker bij een pup of bijvoorbeeld een hele drukke hond zal het aantrekken van dit tuigje lastig gaan. 

Hondentuig voor grote en kleine honden

De verschillende soorten tuigjes worden voor zowel kleine, als grote honden aangeboden. Vaak kan een hondentuigje of een anti trekriem eenvoudig worden afgesteld. Ideaal, wanneer het tuigje niet direct het juiste formaat heeft voor jouw hond! Een hondentuig kan voorzien zijn van een handvat. Bij kleine honden maakt een hondentuig met handvat het makkelijker om deze op te tillen. Doe dit alleen wanneer de hond hier geen hinder van ondervindt. Bij een H-tuig met handvat kan de hond hier bijvoorbeeld niet aan op worden getild.

Gebruik je een hondentuig met handvat voor een grotere hond? In dat geval kun je het handvat gebruiken om de hond stevig vast te houden als er bijvoorbeeld voorbijgangers aan komen. 

Hondentuig merken 

Er zijn verschillende merken die hondentuigjes aanbieden. Het ene merk staat bekend om de duurzaamheid en kwaliteit van haar hondentuigjes. Andere merken bieden hele goedkope oplossingen, wanneer je van een hondenriem over wilt stappen op een tuig voor je hond. 

Hurtta hondentuig 

Een Hurtta hondentuig behoort tot het hogere segment. Het bedrijf biedt een breed scala aan hondentuigjes aan. Interessant aan het aanbod van Hurtta is de mogelijkheid om een hondentuig voor de winter te kopen. Zo krijgt je viervoeter het niet snel koud! 

Puppia tuig

Op zoek naar een goedkoper model hondentuigje? Kijk in dat geval eens naar het aanbod van Puppia. Het hondentuig merk biedt tuigjes aan in het lagere prijssegment. Houd er rekening mee dat de kwaliteit hiervan ook iets minder kan zijn. 

Mazter tuig 

Mazter levert onder meer kwalitatief goede anti trektuigjes. Het voorkomt dat je hond aan de riem trekt De hondentuigjes van Mazter vallen in een gemiddeld prijssegment. Voor een paar tientjes heb je een goed hondentuigje! 

Julius K9 hondentuig 

Julius K9 biedt kwalitatief goede hondentuigjes aan voor een scherpe prijs. De tuigjes worden in verschillende modellen, kleuren en maten aangeboden. Zo vind je altijd een passend tuigje bij jouw hond. 

Nobby hondentuig

Op zoek naar een goedkoop hondentuigje? Wellicht is een Nobby hondentuig wat voor je! Dit merk biedt haar hondentuigjes al vanaf tien euro aan. Naast de goedkope hondentuigjes bevat het assortiment van Nobby ook tuigjes uit een hoger prijssegment. 

Beste hondentuig voor jouw hond 

Het is afhankelijk van het type hond en het karakter van het beestje, welke soort hondentuig het meest geschikt voor je is. Vind een hond het bijvoorbeeld geen enkel probleem om zelf in het tuigje te stappen, of heeft deze moeite met stil blijven zitten? Ook is het afhankelijk van het budget dat je aan een hondentuigje uit wilt geven, welk model het meest geschikt is. Kies je bijvoorbeeld voor een H-tuig, dan betaal je relatief weinig. Een Y-tuig is duurder, maar biedt je hond aanzienlijk meer comfort! 

Hondentuig (online) kopen 

Je koopt een hondentuig heel eenvoudig online. Er zijn verschillende webwinkels waar je hondentuigen van diverse merken kunt bestellen. Vaak heb je deze al binnen enkele werkdagen in huis! Wel zo prettig, wanneer je de halsband op korte termijn wilt vervangen voor een veel comfortabelere hondentuig.  

Veelgestelde vragen over hondentuigjes

Heb je een vraag over hondentuigjes? Onderstaand hebben we alvast antwoord gegeven op de vragen die ons het meest gesteld worden over dit onderwerp.

Wat voor verschillende hondentuigen zijn er?

In de basis bestaan er vier soorten hondentuigen, namelijk: een Y-tuig, een H-tuig, een instaptuig en een borsttuig. Het verschilt per hond welk tuigje het meest geschikt is.

Zijn er hondentuigen voor grote honden?

Hondentuigen worden zowel voor kleine, als voor grote honden aangeboden. Bij grote honden kan een hondentuig met handvat een interessante optie zijn.

Hoe doe ik een hondentuigje goed om?

Het verschilt per type hondentuigje, hoe je deze goed om kunt doen. Onder meer een Y-tuig en een borsttuig zijn vrij makkelijk om te doen bij je hond. Bij een H-tuig en instaptuig is dit lastiger.

Welke merken hondentuigen zijn er?

Er zijn verschillende merken hondentuigen. Voorbeelden van gerenommeerde partijen zijn Hurtta, Puppia, Mazter, Julius K9 en Nobby.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een hondentuig?

Let bij een hondentuig kopen op het formaat hiervan, op de aanwezigheid van een handvat en de wijze waarop je het hondentuigje bij je hond om moet doen.

Plaats een reactie