Hoe doe je een hondentuig om?

Zorg dat een hondentuigje op de juiste wijze wordt omgedaan, om te voorkomen dat je hond hier hinder van ondervindt. Als een hondentuig niet correct gebruikt wordt, kan dit ertoe leiden dat je hond onvoldoende bewegingsvrijheid heeft. Hondentuigjes zijn er in verschillende soorten, wat maakt dat het per hondentuigje verschilt hoe deze moet worden omgedaan. Op deze pagina lees je meer over een hondentuig omdoen en hetgeen waarop je hierbij moet letten. 

Verschillende soorten hondentuigen 

Zoals reeds werd genoemd worden hondentuigen in verschillende varianten aangeboden. Het verschil zit hierbij onder meer in het formaat van een hondentuig. In de productomschrijving van een hondentuig vind je vaak meer informatie over het formaat hond waarvoor het tuigje geschikt is. Voor kleine honden gebruikt men een ander hondentuig dan voor grote honden. Je wilt voorkomen dat de hond uit het hondentuigje kan glippen! 

Hondentuig die over de borst loopt 

De meeste hondeneigenaren kiezen voor een hondentuig of y-tuigje welke over de borst van het dier loopt. Aan de bovenzijde van deze hondentuigjes kun je de banden vastmaken. Dit gebeurt bij de meeste hondentuigen middels een kliksysteem. In sommige gevallen worden karabijnhaken gebruikt om de verschillende banden van het tuigje met elkaar te kunnen verbinden. Het gebruik van klittenband wordt afgeraden, daar dit los kan schieten als je hond aan de riem trekt. 

De riem bevestig je aan de ring die op de rug van je hond rust. Bij hondentuigen voor grote honden zit er in sommige gevallen een handvat aan de bovenzijde van het tuigje. Voordeel hiervan is dat je de hond stevig vast kunt houden als er bijvoorbeeld een andere hond wil passeren. 

Bij het omdoen van een dergelijk hondentuigje is het belangrijk dat de banden op de juiste wijze over het lijf van je hond lopen. Ze mogen de poten van het dier niet belemmeren en bij voorkeur niet onder de oksels van de hond bevestigd worden. Het zou ertoe kunnen leiden dat de banden gaan schuren, wat het dier pijn doet. Het kan verstandig zijn om online een video te bekijken over de wijze waarop je een hondentuig omdoet bij honden. 

Veelgestelde vragen over hondentuig omdoen 

Vaak worden er vragen gesteld over de wijze waarop je een hondentuig om moet doen bij je hond. Onderstaand vind je alvast de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp. Heb je zelf een vraag over een tuigje bij een hond omdoen? Laat deze in dat geval achter in de reacties onderaan de pagina.

Waar moet je op letten bij het omdoen van een hondentuigje?

Bij het omdoen van een hondentuigje is het belangrijk dat deze de bewegingsvrijheid van je dier niet belemmert. Daarbij mag het tuigje niet te strak zitten, om schuurplekken te voorkomen.

Waar vind ik een mooi overzicht van hondentuigjes?

Op deze website vind je een handig overzicht van de verschillende soorten hondentuigjes. Bekijk goed welk formaat en welk type hondentuig het meest geschikt is voor jouw hond. Let ook op de wijze waarop je deze omdoet.

Zijn er ook grote hondentuigjes voor grote honden?

Hondentuigjes zijn er zowel voor kleine, als voor grote honden. Het kiezen van het juiste formaat hondentuig is cruciaal, om te voorkomen dat je hond hier hinder van ondervindt tijdens het lopen en spelen.

Zijn er ook speciale hondentuigjes voor kleine honden?

Kleine honden doe je een ander formaat hondentuig om dan een grote hond. Bekijk het overzicht op deze website om te zien welke hondentuigen geschikt zijn voor kleine honden.

Wat kost een hondentuigje ongeveer?

De kosten voor een goed hondentuig liggen tussen de 20 en 50 euro. Onder meer Julius-K9 en Trixie bieden kwalitatief goede hondentuigjes aan voor grote en kleine honden

Plaats een reactie