Dobermann kopen of adopteren

Al jaren behoort een dobermann tot de populairste hondenrassen. Mede door het feit, dat het inkorten van de oren van een dobermann al enkele jaren niet meer is toegestaan. Het maakt dat de dobermann niet langer de norse jachthond is, maar een echte familiehond werd! Voor hen die een dobermann aan hun gezin toe willen voegen zijn er verschillende opties. Kies tussen een dobermann kopen als pup of een dobermann adopteren vanuit het asiel. Beide opties kennen een aantal voor- en nadelen. 

Op deze pagina lees je er meer over! Bovenal is het belangrijk om vooraf goed na te denken over het hondenras. Weet jij al zeker of een dobermann in je gezin past? 

Prijs van een dobermann 

Wanneer je een dobermann pup koopt, betaal je hier over het algemeen tussen de 800 en 1.200 voor. Het is sterk aan te raden om voor een Dobermann fokker te kiezen, welke aangesloten is bij een rasvereniging. Dit betekent namelijk, dat de pups volgens de fokeisen van deze vereniging worden gefokt. Iets wat het dier ten goede komt! Het onnodig door blijven fokken van een ras of deel van de stamboom kan problemen veroorzaken bij de pups. Denk bijvoorbeeld aan erfelijke ziektes die van generatie op generatie worden doorgegeven. In het ergste geval kan dit een hondenpup vals maken. 

De exacte prijs van een dobermann pup is vaak afhankelijk van de prijzen die honden uit de stamboom behaald hebben op werk- en showgebied. Een pup waarvan de moeder meerdere prijzen gewonnen heeft tijdens showwedstrijden, zal duurder zijn dan de pup van een moeder die nooit aan dergelijke wedstrijden heeft deelgenomen.  

Dobermann pups kopen 

Dobermann pups kopen vergt de nodige voorbereidingen. Zoek bijvoorbeeld uit hoeveel nestjes de fokker heeft, op het moment dat de pups worden aangeboden. Een dobermann pup moet voldoende aandacht krijgen van de fokker. Zo moet de pup gesocialiseerd worden en is het belangrijk dat de eerste stappen worden gezet in de opvoeding hiervan. Een fokker met een groot aantal nestjes zal logischerwijs minder tijd hebben voor dergelijke zaken. 

Kijk ook of de moederhond nog in het nest aanwezig is, wanneer je de pups voor het eerst bekijkt. De moeder van een dobermann pup speelt net als de fokker een belangrijke rol in de opvoeding van het dier. De pups nemen gedrag van hun moeder over. Het is overigens niet voor niets, dat de dobermann pups pas na zeven weken bij hun moeder mogen weggehaald. Fokkers dienen zich hier strikt aan te houden. 

Een derde factor om rekening mee te houden bij dobermann pups kopen is de hygiëne in het verblijf van de honden. Kijk goed of het verblijf schoon is! Het verkleint de kans aanzienlijk, dat het beestje al ziektes heeft op het moment dat deze bij je in huis komt. 

Dobermann adopteren uit asiel 

Naast een dobermann kopen, is ook een dobermann adopteren uit het asiel een optie. Vaak wordt ten onrechte gedacht, dat een hond uit het asiel een rugzakje draagt. Zo verwacht men dat deze honden erg bang zijn, dat ze snel agressief worden naar anderen, enzovoorts. Hoewel dit in sommige gevallen zo is, geldt het lang niet altijd. De eigenaar van het asiel zal vooraf altijd bekijken of een hond past bij je gezin en de ervaring die je hebt met honden. Wanneer je al meermaals een pup hebt opgevoed of een asielhond in huis hebt genomen, zal men je sneller een hond met een rugzakje toevertrouwen. 

Het voordeel van een dobermann adopteren uit het asiel, is dat je deze honden een tweede kans gunt. Ze hebben vaak een moeilijke tijd achter de rug. Niet voor niets zijn ze door het asiel opgenomen! Denk aan een baasje die het dier verwaarloosd heeft, een baasje die is overleden, enzovoorts. Door de hond bij je in huis te nemen, gun je deze een tweede kans. De band met een asielhond kan net zo sterk worden, als de band die je opbouwt met een hond die je al als pup hebt. 

Dobermann puppy uit het asiel 

Wist je dat er ook regelmatig een dobermann puppy aangeboden wordt in het asiel? Het kan bijvoorbeeld gaan om een fokker die plotseling moet stoppen met zijn of haar activiteiten, een dobermann pup van een gezin waar het dier toch niet welkom bleek te zijn, enzovoorts. Enige ervaring met het opvoeden van een pup is wenselijk, wanneer je een dobermann pup uit het asiel haalt.  

Veelgestelde vragen over dobermann kopen of adopteren 

De keuze tussen een dobermann kopen of adopteren is erg lastig. Het maakt dat er regelmatig vragen worden gesteld over deze keuze. Hoe duur is een pup bijvoorbeeld? Wat bepaalt de prijs van een dobermann pup? Enzovoorts. We hebben de antwoorden op de vragen die ons het vaakst gesteld worden alvast voor je op een rijtje gezet. Heb je zelf een vraag, waarop het antwoord nog niet gegeven is? Stel deze in dat geval in de reacties onder het artikel.

Waarom een dobermann uit het asiel halen?

Een dobermann uit het asiel halen maakt dat je de hond een tweede kans geeft. Mogelijk heeft het baasje het dier verwaarloosd of is deze overleden. De hond gaat een nieuw leven tegemoet!

Waar vind ik een dobermann in het asiel?

Veel asielen hebben een website, waarop je meer informatie vindt over de dieren die er momenteel verblijven. Kijk eens op de website van een asiel in de buurt, of hier een dobermann wordt aangeboden.

Waar kan ik dobermann pups kopen?

Dobermann pups kopen doe je bij een fokker. Kies altijd voor een fokker die aangesloten is bij een rasvereniging. Zo weet je zeker dat er volgens de eisen van deze rasvereniging gefokt wordt.

Waar moet ik op letten als ik een dobermann wil adopteren?

Een dobermann adopteren brengt verschillende plichten met zich mee. Je moet voldoende aandacht aan het dier geven, zeker als deze een rugzakje heeft. Daarbij moet je gezinssituatie passen bij een asielhond.

Wat kost een dobermann pup?

Een dobermann pup kost gemiddeld tussen de 800 en 1.200 euro, wanneer je deze bij een rasvereniging aangesloten fokker koopt. De prijs hangt onder meer af van prestaties bij showwedstrijden.

2 gedachten over “Dobermann kopen of adopteren”

  1. Ben op zoek naar een doberman teefje rond de
    Vijf jaar. Ben.bekent met het ras. Mijn dober heb ik in laten.slapen was 12 jaar
    Het was mijn.zevende dober,zijn allemaal bij mij thuis overleden.

    Beantwoorden

Plaats een reactie