Hondenrassen

honden

In je zoektocht naar een hond heb je de keuze uit een groot aantal hondenrassen. Je bekijkt de hondenrassen niet alleen om een hond te vinden die qua formaat en uitstraling bij je past, maar ook om deze qua karakter goed te laten matchen met je gezinssituatie. Het ene hondenras is geschikt voor de jacht, terwijl het andere ras juist heel geschikt is voor het gebruik in een gezin met jonge kinderen. Wat weet jij al over de verschillende hondenrassen die binnen Nederland voorkomen? 

Op deze pagina lees je meer over de verschillende hondenrassen. Ook gaan we in op typische Nederlandse hondenrassen. Ben je op zoek naar een complete lijst met hondenrassen? Je vindt de lijst verderop op deze pagina! 

Bekende en populaire hondenrassen 

Het meest bekende hondenras zal voor veel mensen de golden retriever zijn. Waar de oorsprong van dit hondenras in de jacht ligt, wordt het dier tegenwoordig voornamelijk als gezinshond gehouden. De golden retriever heeft een heel fijn karakter. Het dier gaat daarnaast goed om met jongere kinderen. Ook een afstammeling van de golden retriever, de labrador retriever, is een bijzonder populair en bekend hondenras in Nederland. Het dier heeft een lief karakter en is daarbij zeer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. 

Een hond die zowel voor de jacht gebruikt wordt als in gezinnen wordt gehouden is de beagle. De beagle heeft een fijn formaat voor een tussen- of hoekwoning. Het eigenwijze karakter van dit dier maakt dat je jezelf niet snel hoeft te vervelen met een beagle in huis. Qua formaat vergelijkbaar met de beagle is een akita. Deze hond komt van oorsprong uit Japan. Wellicht herken je dit hondenras uit de film “Hachi: A Dog’s Tale”. 

Grote en stoere hondenrassen 

Ben je op zoek naar een grotere hond dan een beagle en een stoerder dier dan de lief ogende golden retriever? Kijk in dat geval eens naar een rottweiler. Het is een hondenras die veel voorkomt in Nederland. Hoewel de honden er erg stoer en wellicht wat angstaanjagend uitzien, zijn het hele fijne dieren. Het is een typisch voorbeeld van een werkhond, die er alles aan doet om het z’n baasje naar de zin te maken. 

Nederlandse hondenrassen 

Hoewel de populairste hondenrassen veel voorkomen in Nederland, zijn deze rassen van oorsprong niet uit Nederland afkomstig. Er zijn een aantal, iets minder populaire hondenrassen die hun oorsprong wel in Nederland vinden. Een goed voorbeeld van zo’n hondenras is de Hollandse herder. Het dier komt zowel voor als een korthaar, als ook als langhaar. Zoals de naam wellicht al doet vermoeden, lijkt de Hollandse herder qua uitstraling sterk op een Duitse herder. De hond werd in het verleden vooral gehouden op boerderijen, waar deze het erf bewaakte tegen andere roofdieren en kwaadwillende bezoekers. 

Ook de saarlooswolfhond, de schapendoes en de Hollandse smoushond zijn voorbeelden van hondenrassen die uit Nederland komen. De schapendoes is een typische schaapherdershond, welke vooral gebruikt werd in de provincies Drenthe en Utrecht. In andere provincies kom je deze honden minder vaak tegen. 

Twee hondenrassen die je regelmatig tegen zal komen op straat zijn de Drentsche patrijshond en de Stabijhoun. Dat laatste hondenras wordt ook wel afgekort tot stabij. De stabij is het populairste Nederlandse hondenras, welke voornamelijk ingezet wordt voor de jacht. Net als een beagle is ook een stabij niet alleen een jachthond, maar ook een zeer geschikt dier voor binnen een gezin. Het dier gaat goed om met (jonge) kinderen en is zeer vriendelijk van aard. Houd er rekening mee, dat het dier een eigenwijs karakter kan hebben. Het maakt dat het belangrijk is om de hond zeker in de eerste fase goed op te voeden. 

Andere Nederlandse hondenrassen zijn de wetterhoun, het kooikerhondje en de markies. Van de Nederlandse hondenrassen is het kooikerhondje zeer waarschijnlijk een van de oudste hondenrassen. Je vindt het hondje al terug op schilderijen welke uit de 17e eeuw stammen. 

Complete hondenrassen lijst 

Wil je weten welke hondenrassen er nog meer voorkomen, naast de populaire en Nederlandse hondenrassen die reeds opgesomd werden? Onderstaand vind je een complete lijst met de hondenrassen waaruit je kunt kiezen. Houd er rekening mee, dat niet voor ieder hondenras een fokker te vinden is in Nederland. Het maakt dat je soms over de grens zal moeten kijken om een hond van een specifiek ras te vinden. 

Bij de keuze voor een hond uit onderstaande lijst met hondenrassen is het verstandig om goed naar diens karakter en formaat te kijken. Een hond moet qua karakter passen in jouw gezinssituatie. De ene hond is geschikter voor op de boerderij, terwijl een andere hond vaak gehouden wordt in een tussen- of hoekwoning. 

Veelgestelde vragen over hondenrassen 

Er worden regelmatig vragen gesteld over hondenrassen. Voor welk hondenras moet ik kiezen, wanneer ik een typisch Nederlands hondenras wens? Van welke populaire hondenrassen vind ik in ieder geval een fokker in Nederland? Onderstaand vind je het antwoord op de vragen die het vaakst gesteld worden over hondenrassen. Staat het antwoord op een vraag die je zelf hebt hier nog niet bij? Stel je vraag in dat geval in de reacties onderaan de pagina.

Waar vind ik een lijst van alle hondenrassen?

Op deze pagina vind je een complete lijst met alle hondenrassen. Het helpt je een geschikt hondenras te vinden, wanneer je op zoek bent naar een hond voor jouw gezin. Kijk hierbij goed naar het karakter van het dier.

Wat zijn bekende of populaire hondenrassen?

De meest bekende of populaire hondenrassen zijn de golden retriever en labrador retriever. Ook de beagle, de rottweiler en de akita zijn bekende hondenrassen in Nederland.

Zijn er ook Nederlandse hondenrassen?

Er zijn een aantal Nederlandse hondenrassen. Het kooikerhondje is een van de oudste Nederlandse hondenrassen. Een Nederlands hondenras die veel voorkomt in ons land is de stabij, ook wel stabijhoun genoemd.

Waar vind ik hondenrassen met foto?

Op deze pagina vind je een complete lijst met hondenrassen. Zoek op internet eens naar een foto, wanneer je een leuk hondenras gevonden hebt. Je vindt vaak foto’s van zowel pups als volwassen honden.

Wat is het duurste hondenras ter wereld?

De hondenrassen samojeed en tibetaanse mastiff zijn de duurste hondenrassen ter wereld!

Plaats een reactie