Hondenriem

Bij de keuze voor een hond dien je een aantal onmisbare accessoires in huis te halen. Denk bijvoorbeeld aan een hondenmand, een paar speeltjes, een kussen voor je hond en de bench. Ook een hondenriem is onmisbaar! Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hondenriem? Wat maakt de ene hondenriem een betere keuze dan de andere? Om de riem te kunnen gebruiken is het ook belangrijk om alvast naar een halsband of tuigje te kiezen. Zeker wanneer je hond in de eerste maanden veel aan de riem trekt, is een tuigje de beste keuze. Het voorkomt pijn bij je dier! Als je hond wat ouder is, kun je overstappen op een halsband. 

Verschillende soorten hondenriemen 

Vooraf een hondenriem kopen kan best lastig zijn. De meest geschikte hondenriem is sterk afhankelijk van het gedrag wat je hond vertoont. Is je hond een echte avonturier als deze aan de lijn loopt? Heeft je hond de neiging om voortdurend aan de hondenriem te bijten? Het zijn factoren om die bepalen of je bijvoorbeeld het beste voor een klassieke hondenriem of een langere rollijn kunt kiezen. Mocht je twijfelen, dan is een klassieke hondenriem doorgaans de beste optie. Zeker wanneer je een pup in huis krijgt, is de hondenriem lang genoeg om je hond uit te kunnen laten. Bij grotere honden die goed luisteren is een rollijn prettig. Zo kun je de hond wat vrijer laten lopen, zonder deze helemaal los te laten. 

Voor- en nadelen van een klassieke hondenriem 

Een klassieke hondenriem biedt als belangrijkste voordeel, dat je de controle houdt over het dier. Zeker in een stad heeft je hond vaak weinig ruimte om rond te rennen. Zou je hond ver weg lopen, bijvoorbeeld op vakantie, dan loop je het risico dat deze bijvoorbeeld op een drukke weg terecht komt. Als je hond nog onvoldoende getraind is, zal deze niet luisteren als je de hond terugroept.

Tegelijkertijd is de beperkte vrijheid bij een klassieke hondenriem ook een nadeel voor je hond. Honden willen kunnen rennen en spelen, wanneer zij worden uitgelaten. Je lost het op door een uitlaatveld voor honden te bezoeken. Hier kun je de hond los van de lijn laten rennen. Een alternatief is de eerder geïntroduceerde rollijn. Nadeel van een rollijn ten opzichte van een klassieke, korte hondenriem is dat een rollijn niet altijd even stevig is. 

Aandachtspunten bij een hondenriem kopen

Ben je overtuigd van de klassieke, korte hondenriem? In dat geval kun je de oplossingen van verschillende merken met elkaar vergelijken. Bij de aankoop van een hondenriem is het allereerst belangrijk, dat deze van een stevig en dik materiaal gemaakt is. Je wilt voorkomen dat je hond de hondenriem kan beschadigen, wanneer deze zijn tanden in het materiaal zet. Ook wil je voorkomen dat de hondenriem al na een paar maanden vervangen moet worden, door een snelle slijtage aan het materiaal. Een riem zal slijten, wanneer je hond hier voortdurend aan probeert te trekken. 

De kwaliteit van het materiaal gaat vaak samen met de kracht van de hondenriem. Zoals eerder al genoemd werd, is een rollijn vaak minder sterk dan een klassieke hondenriem. Gebruik de rollijn, welke overigens ook wel looplijn genoemd wordt, pas op het moment dat je hond niet voortdurend aan de lijn trekt en bijt. 

Een derde aspect om rekening mee te houden is de kleur van de hondenriem. Het kan slim zijn om voor een opvallende kleur te kiezen. Zo val je op, wanneer je met je hond op straat loopt. Met name in de avond is een hond niet altijd even goed zichtbaar voor weggebruikers. Nog beter dan een hondenriem in een opvallende kleur, is het gebruik van een lampje die je aan de halsband of het tuigje van je hond bevestigt. Het verkleint de kans op ongelukken aanzien. 

Hondenriem combineren met halsband of tuigje 

Om de hondenriem te kunnen gebruiken heb je een halsband of tuigje nodig. Zowel de halsband als het tuigje zijn vaak voorzien van een metalen ring, waaraan je de hondenriem vast kunt klikken. Naast de klassieke hondenriem en de rollijn wordt ook een slip- of jachtlijn verkocht. Bij dit model is de halsband onderdeel van de riem voor je hond. Dit type hondenriem wordt echter veel minder vaak gebruikt dan de klassieke hondenriem of de rollijn. 

Wanneer je hond veel aan de riem trekt tijdens het uitlaten, is een tuigje de beste keuze. Je voorkomt zo dat je hond pijn ervaart door het trekken aan de riem. De tuigjes voor honden worden in verschillende varianten aangeboden. 

Veelgestelde vragen over een hondenriem 

Er worden regelmatig vragen gesteld over het gebruik en de aankoop van een hondenriem. Welke hondenriem past het beste bij mijn hond? Is het verstandig om voor een looplijn te kiezen? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp. Mocht je zelf een vraag hebben over hondenriemen, dan kun je deze achterlaten in de reacties onderaan de pagina.

Welke soorten hondenriemen zijn er?

Hondenriemen zijn er in verschillende soorten. De meeste mensen kiezen voor een klassieke hondenriem of een rollijn. Een derde optie is een slip- of jachtlijn. Deze optie wordt minder vaak gekozen.

Welke hondenriem voor mijn hond kopen?

Het is afhankelijk van het karakter van je hond en de mate waarin je deze al hebt opgevoed, welke hondenriem het meest geschikt is. Bij een pup wordt vaak voor een klassieke hondenriem gekozen. Bij een oudere hond kan ook een looplijn een optie zijn.

Wat is de beste hondenriem?

Wat voor jouw hond de beste hondenriem is, hangt van verschillende factoren af. Let in ieder geval op het gebruikte materiaal, de stevigheid van de riem en de kleur hiervan. Een opvallende hondenriem is veiliger dan een zwarte hondenriem.

Waar koop ik een hondenriem?

Je kunt een riem voor je hond eenvoudig online bestellen. Er zijn verschillende webwinkels met een breed scala aan hondenriemen. Kies uit de klassieke hondenriem en een rollijn.

Hondenriem combineren met een tuigje of halsband?

Een hondenriem alleen is niet voldoende. Je hebt naast een hondenriem een tuigje of halsband nodig om de riem voor je hond te kunnen gebruiken. Een tuigje is de beste optie wanneer je hond veel aan de riem trekt.

Plaats een reactie