Op vakantie met de hond, een middagje wandelen op het strand of bijvoorbeeld samen naar het bos; hoe neem jij de hond mee? Een hond vervoeren kan op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan een hond meenemen in de auto, in een speciale kar voor achter je fiets, in de trein of bus, enzovoorts. Honden vinden het niet altijd even prettig om vervoerd te worden. Wist je bijvoorbeeld dat honden net als mensen te maken kunnen krijgen met wagenziekte? Het maakt het dier misselijk, waardoor deze uiteindelijk over zal geven onderweg. Niet prettig voor het dier en niet voor jou als baasje!
In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden die je hebt bij een hond vervoeren. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende vervoersmiddelen?
Een hond meenemen in de auto of camper
Een hond meenemen in de auto is de meest gebruikelijke optie, wanneer je elders wilt wandelen of op vakantie gaat. In Nederland mag je hond in principe vrij in de auto zitten, wanneer deze je niet hindert. Mochten er gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van de aanwezigheid van je hond in de auto, dan kun je als bestuurder aansprakelijk worden gesteld. Het is een strafbaar feit wat je in dit geval pleegt. Verstandig is het om deze reden om je hond vast te zetten met een riem, of deze mee te nemen in de bench. Dit is in andere omliggende landen zelfs verplicht.
Vergelijkbaar met het meenemen van de hond in de auto, is het vervoeren van het dier in een camper. Handig, wanneer je bijvoorbeeld door Europa rondtrekt. In de camper heeft een hond vaak meer ruimte. Ook nu geldt dat er geen gevaarlijke situaties mogen ontstaan door de aanwezigheid van de hond in je camper, soms is het gebruik van een tuigje hier alsnog een goede oplossing!
Tip: Wordt jouw hond snel smerig of verhaard deze veel? Gebruik een hondendeken, zodat jouw maatje daar lekker op kan liggen.
Hond vervoeren op een motor
Je hond op de motor vervoeren kan op twee manieren; aan de hand van een mandje die op de motor gemonteerd wordt en middels een kleine aanhanger. Houd er rekening mee, dat je maximumsnelheid beperkt wordt door het gebruik van zo’n aanhanger. Een mandje voor op de achterzijde van je motor is alleen geschikt voor kleinere rassen. Grotere honden kun je hier niet in meenemen. Verstandiger is het om de auto of bijvoorbeeld op het openbaar vervoer te nemen, wanneer je met het dier op pad gaat. Het spreekt voor zich dat je de hond vast moet zetten in de aanhanger, om te voorkomen dat deze hieruit kan ontsnappen.
Kar voor achter je fiets
Vergelijkbaar met het meenemen van een hond op de motor, is het vervoeren van je hond op de fiets. Ook in dit geval heb je twee opties; een mandje en een speciale fietskar. In een fietskar heeft je hond vaak meer bewegingsruimte. Daarbij kun je in zo’n hondenfietskar zowel een kleine, als een middelgrote tot grote hond meenemen. In een los mandje past vaak alleen aan kleine hond. Hoewel je snelheid op de fiets beperkt is, doe je er verstandig aan je hond vast te zetten in de fietskar. Het voorkomt dat er gevaarlijke situaties ontstaan, doordat je hond uit de kar probeert te springen.
Het voordeel van een fietskar is dat je deze ook los van de fiets kunt gebruiken. Neem de kar mee aan de hand, wanneer je een lang stuk wilt wandelen. Mogelijk is je hond dermate oud, dat deze het niet de hele wandeling vol zal houden. Het laatste stuk neem je de hond mee in de kar.
In het openbaar vervoer met je hond
Iedere hond reageert anders op een rit in de bus of de trein. Start daarom altijd met een korte rit en bouw de afstand langzaam op, wanneer je merkt dat het dier hier geen moeite mee heeft. Het is vervelend voor jezelf en voor medereizigers, wanneer je hond voortdurend blaft onderweg. Daarbij kan dit een teken zijn, dat je hond zich angstig of in ieder geval niet prettig voelt bij het openbaar vervoer. Houd er rekening mee, dat je in het openbaar vervoer vaak een los ticket aan moet schaffen voor je hond. Daarbij mag je hond niet altijd worden meegenomen. Zoek dit vooraf uit om een boete te voorkomen.
Neem de hond al op jonge leeftijd mee
Om je hond al op jonge leeftijd te laten wennen aan de verschillende vervoersmiddelen, is het raadzaam deze als pup mee te nemen naar een andere plek. Je dier went op deze manier snel aan de auto, de fietskar of bijvoorbeeld de trein. Dit maakt het in de toekomst minder spannend voor je hond. Daarbij zijn er speciale tabletten verkrijgbaar, die rustgevend werken voor honden. Deze pilletjes worden onder meer aangeraden, wanneer je hond last heeft van hevige reisziekte.
Veelgestelde vragen over een hond vervoeren
Een hond vervoeren kan al snel een aantal vragen oproepen. Kan een hond mee in de trein? Welke regels gelden er, wanneer je een hond meeneemt in de auto? Hieronder vind je het antwoord op de vragen die het meest gesteld worden over het vervoeren van honden met verschillende vervoersmiddelen. Heb je zelf nog een vraag? Laat deze achter in de reacties onderaan.
Mag een hond los in de auto zitten?
Je mag een hond meenemen in de auto, zonder deze vast te zetten. Het is echter strafbaar, wanneer de hond je onderweg afleidt. Verstandiger is het daarom om een speciale riem of bench te kopen.
Kan een hond te maken krijgen met reisziekte?
Een hond kan zowel in de auto, als in andere vervoersmiddelen te maken krijgen met reisziekte. Dit wordt vaak versterkt door stress. Er zijn tabletten verkrijgbaar die rustgevend werken.
Hoe kan ik mijn hond vervoeren op de fiets?
Je kunt een hond vervoeren in een mandje voor- of achterop de fiets, maar ook in een fietskar. Het voordeel van zo’n fietskar is dat je deze ook in de hand mee kunt nemen tijdens een wandeling.
Mag mijn hond mee in de trein?
Je mag een hond meenemen in veel treinen. Houd er rekening mee dat dit per vervoerder kan verschillen. Daarbij heb je mogelijk een los ticket voor je hond nodig.
Is het slim om een pup in de auto mee te nemen?
Een jonge hond vervoeren maakt dat deze dit op latere leeftijd minder spannend zal vinden. Het is zodoende heel verstandig om een hond al op jonge leeftijd mee te nemen in de auto.