Houten hondenmand

Ben je op zoek naar een hondenmand die goed past bij je houten vloer? Kijk in dat geval eens naar een houten hondenmand. Houten hondenmanden zijn niet alleen populair omdat ze goed passen in de meeste interieurs. Ook zijn de hondenmanden eenvoudig zelf af te werken door ze te verven. Je hebt de keuze uit talloze modellen houten hondenmanden en je kunt ze combineren met een kussen die past bij de leeftijd en slaaphouding van je viervoeter. Bij een oudere hond is het bijvoorbeeld sterk aan te raden om voor een extra stevig, orthopedisch kussen te kiezen. 

Op deze pagina lees je meer over een houten hondenmand kopen. Waarop moet je letten bij de aanschaf hiervan? Welke soorten houten hondenmanden bestaan er, enzovoorts. 

Geschikt formaat houten hondenmand 

Bij de aankoop van een houten hondenmand is het voornamelijk van belang dat je het juiste formaat hondenmand koopt. Het is afhankelijk van het formaat van je hond, welke breedte de hondenmand tenminste moet hebben. Gebruik onderstaande tabel om te kijken welk formaat houten hondenmand geschikt is voor jouw hond. 

Formaat hondenmand Breedte hondenmandMaximaal gewicht hond 
S50 cm10 kg
M70 cm20 kg
L90 cm35 kg

Houd er rekening mee, dat je bij een puppy na verloop van tijd een nieuwe hondenmand zal moeten kopen. Leg je jonge hond niet direct in een hondenmand voor volwassen honden. 

Let op de slaaphouding van je hond 

Niet alleen het formaat van je hond speelt mee bij het kiezen van een geschikte houten hondenmand. Let ook op de slaaphouding van het dier! Wanneer een hond opgerold slaapt, is het slim om voor een iets kleiner model mand te kiezen. Het geeft het dier een geborgen gevoel. Zeker bij een jonge hond is dit wenselijk. Slaapt je hond languit? Zorg er in dat geval voor dat de hondenmand van hout iets ruimer is. 

Bij honden met orthopedische klachten is het goed om rekening te houden met de instaphoogte van de houten hondenmand. De meeste manden zijn voorzien aan een lagere opening aan de voorzijde. Dit geldt echter niet voor alle hondenmanden van hout. 

Houten hondenmand combineren met hondenkussen

Een hondenmand van hout is te hard, om je hond op het hout zelf te laten slapen. Combineer de mand om die reden met een bijpassend hondenkussen. Hondenkussens worden vaak standaard met de houten mand meegeleverd. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een los kussen te kopen. Dit is bijvoorbeeld wenselijk, wanneer je hond al wat ouder is en te kampen heeft met klachten aan diens gewrichten. In zo’n situatie biedt een orthopedisch hondenkussen uitkomst. Deze kussens zijn net wat steviger, waardoor de gewrichten van het dier minder zwaar belast worden. 

Voor- en nadelen van houten hondenmanden 

Houten hondenmanden hebben verschillende voor- en nadelen. Eerder al las je dat ene hondenmand van hout vaak goed past bij het interieur in huis. Hout heeft een warme, gezellige uitstraling. Daar waar dat bepaald niet geldt voor een zwarte mand van kunststof. 

VoordelenNadelen 
+ Past goed in vrijwel ieder interieur, eenvoudig af te werken. – Sommige honden zijn geneigd om aan het hout te kauwen. 
+ Een houten hondenmand zou je eventueel zelf kunnen maken. – Een houten hondenmand is minder makkelijk schoon te maken. 
+ Te combineren met een los orthopedisch kussen.  

Veelgestelde vragen over een houten hondenmand

Regelmatig stellen bezoekers van deze website vragen over de keuze voor een houten hondenmand. Bekijk hieronder de vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp. Heb je zelf nog een vraag over een houten hondenmand kopen? Laat je reactie in dat geval achter onderaan de pagina.

Kan ik een houten hondenmand zelf maken?

Je kunt een houten hondenmand zelf maken. Op internet vind je bouwtekeningen voor je eigen mand van hout. Houd er rekening mee, dat de hondenmand stevig en vrij van splinters moet zijn.

Moet ik een kussen in een houten hondenmand gebruiken?

Het is sterk aan te raden om een houten hondenmand te combineren met een kussen. Dit houdt de hondenmand schoon en biedt meer comfort aan je hond.

Is een houten hondenmand te hard voor mijn hond?

Een houten hondenmand is niet te hard voor je hond, wanneer je de hondenmand combineert met een kussen. Het kussen biedt je hond een comfortabele plek om te slapen.

Welk formaat houten hondenmand moet ik kopen?

Houten hondenmanden worden in verschillende maten verkocht. Een gemiddelde hond heeft een hondenmand van 70 cm breed nodig. Voor een grote hond is dat 90 cm. Bij een kleine hond volstaat 50 cm.

Kauwt mijn hond op het hout van de hondenmand?

Het verschilt per hond, of deze aan het hout van de hondenmand zal kauwen. Houd de hond de eerste dagen in de gaten en leer het direct af, wanneer deze aan het hout kauwt. Zorg dat de hond iets anders heeft om op te kauwen.

Plaats een reactie