Hondenmanden

Je wilt je hond een zo comfortabel mogelijk leven bieden. Onderdeel hiervan is het uitkiezen van de juiste hondenmand. Op voorhand lijkt het vaak makkelijker, dan dat dit in de praktijk blijkt te zijn! Het aanbod aan hondenmanden is ontzettend groot. Hoe vind je een hondenmand die past bij jouw hond? Kies je voor een hele grote hondenmand, of vervang je de hondenmand naarmate je hond groter wordt? Wil je een kussen, of een mand met een opstaande zijkant of een houten hondenmand? Het zijn typische vragen waar veel hondenbezitters mee zitten als zij voor het eerst een hondenmand kopen. In dit artikel lees je alles over het uitzoeken van de juiste hondenmand voor jouw viervoeter.

Kijk naar het meest geschikte formaat hondenmand 

Hondenmanden zijn er in verschillende formaten. Soms vergelijkt men hondenmanden op basis van de lengte en breedte hiervan. Anderen kijken naar de maat, uitgedrukt in S, M of L. Het is afhankelijk van het formaat hond, welk formaat hondenmand het meest geschikt is. Houd er hierbij rekening mee, dat een hondenmand in maat S bij het ene merk kleiner is dan bij het andere. Om deze reden is het verstandig om voornamelijk naar de afmetingen van de hondenmanden te kijken en ze op basis daarvan te vergelijken. 

Formaat hondenmand Breedte hondenmandMaximaal gewicht hond 
S50 cm10 kg
M70 cm20 kg
L90 cm35 kg

Gebruik bovenstaande tabel om een geschikte maat hondenmand te vinden voor jouw hond. Het kan verstandig zijn om bij een pup eerst voor een kleine hondenmand te kiezen. Je kunt deze vervangen naarmate je hond groter wordt. In de eerste weken zal je hond af en toe een ongelukje hebben. Het is prettig wanneer je deze hondenmand na verloop van tijd kunt vervangen voor een volledig schoon exemplaar. Daarbij voelt een kleine hondenmand als bescherming voor de pup. 

Slaaphouding van je viervoeter 

Een aspect om rekening mee te houden bij het uitzoeken van een hondenmand is de slaaphouding van je hond. Wanneer een hond opgerold slaapt, is het verstandig om een wat kleiner model hondenmand te kopen. Je hond heeft zo de mogelijkheid om zich op een warm plekje te nestelen voor de nacht. Ligt je hond languit tijdens het slapen? Kies in dat geval voor een wat groter formaat hondenmand. Op deze manier heeft je hond voldoende ruimte. 

Orthopedische hondenmanden voor oudere honden 

Zeker wanneer je hond al wat ouder is, kan deze te maken krijgen met orthopedische klachten. Het gaat hierbij om pijntjes aan de gewrichten van het dier. Ook artrose is een vorm van een orthopedisch probleem. Voor honden met orthopedische problemen is het verstandig om een speciale hondenmand te kopen, aangepast op diens lichamelijke klachten. 

Deze orthopedische hondenmanden onderscheiden zich van andere hondenmanden door het feit, dat deze zeer sterk geconcentreerd memory foam bevatten. Dit biedt je hond extra stevigheid. Tegelijkertijd vormt het schuim zich naar de houding van je hond. Pijnlijke gewrichten worden op deze manier ontlast tijdens de slaap van de viervoeter. 

Materiaal van de hondenmand 

Een derde factor om rekening mee te houden is het materiaal waarvan de hondenmand gemaakt is. Je kunt kiezen voor een kunststof hondenmand met een kussen aan de binnenzijde. Voordeel hiervan is dat je de hondenmand zelf niet hoeft te vervangen. Enkel het kussen kun je eens in de zoveel jaar vernieuwen als deze slijt of bijvoorbeeld vuil is geworden. Laat een hond nooit op een koude, harde ondergrond liggen. Denk aan een kunststof hondenmand zonder kussen. 

Naast de modellen van kunststof zijn er hondenmanden van onder meer riet, stof en bont. Ook skai en pluche zijn materialen die veel gebruikt worden voor de hondenmanden. Pluche zie je onder meer vaak bij de orthopedische hondenmanden. Het biedt je hond nog meer comfort. 

Mogelijkheid om hondenmand in de wasmachine te wassen 

Sommige hondenmanden beschikken over een afritsbare hoes. Het voordeel hiervan is dat je de hondenmand eenvoudig schoon kunt houden. Zeker jongere honden zullen in hun eerste weken nog regelmatig te maken hebben met een ongelukje. Ook is het bijna niet te voorkomen dat de mand vol met hondenharen en ander vuil van buiten komt te zitten. Je kunt de hoes afnemen met een stofzuiger of deze wassen in de wasmachine. Zo hoeft de hondenmand minder snel vervangen te worden en blijft deze hygiënisch. Ook wanneer je hond vlooien heeft, is het prettig om de hondenmand in de wasmachine te kunnen wassen. Let hier goed op bij het kopen van een hondenmand. Niet iedere hondenmand beschikt over zo’n hoes of is te wassen in de wasmachine. 

Veelgestelde vragen over hondenmanden 

Bezoekers stellen regelmatig vragen over hondenmanden. Waarop moet je letten bij het kopen hiervan? Wat is een geschikt formaat hondenmand voor mijn viervoeter? Hieronder vind je de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp. Heb je zelf nog een vraag over hondenmanden? Laat deze in dat geval achter in de reacties onderaan de pagina!

Welke breedte aanhouden voor een gemiddelde hond?

Een gemiddeld formaat hond heeft een hondenmand nodig met een breedte van zo’n 70 centimeter. Vaak gaat het om een hondenmand in het formaat M. Je kunt de hondenmand gebruiken voor honden tot circa 20 kilogram.

Waar koop ik een hondenmand?

Een hondenmand kopen doe je eenvoudig online. Er zijn verschillende websites waarop een groot aantal hondenmanden aangeboden wordt. Zo vind je vrijwel altijd een hondenmand die past bij jouw hond.

Vierkante of ronde vorm hondenmand kopen?

Het is afhankelijk van de slaaphouding van je hond, of je beter voor een ronde of vierkante hondenmand kunt kiezen. Een ronde hondenmand is ideaal voor een hond die zich tijdens het slapen oprolt.

Losse hondenmand kopen voor een puppy?

Bij een pup is het verstandig om eerst een kleine hondenmand te kopen. De hondenmand voelt als bescherming voor de jonge hond. Je kunt de hondenmand vervangen voor een groter exemplaar als je pup begint te groeien.

Is een orthopedische hondenmand kopen slim?

Wanneer je hond last heeft van gewrichtsklachten of bijvoorbeeld artrose is het verstandig om voor een orthopedische hondenmand te kiezen. Dit type hondenmand ontlast de gewrichten van het dier tijdens diens slaap.

Plaats een reactie