Hondenallergieën: symptomen en behandeling

Vermoedt u dat uw hond allergisch is? Als dat zo is, dan heeft u waarschijnlijk ontdekt dat hondenallergieën niet zo eenvoudig zijn als we zouden willen. Om te beginnen zijn er verschillende soorten allergieën die de symptomen van uw hond kunnen veroorzaken.

Soorten allergieën bij honden

Allergieën zijn misplaatste reactie van het immuunsysteem van het lichaam op lichaamsvreemde stoffen waar mensen en huisdieren zeker last van kunnen hebben. Er zijn veel verschillende soorten allergieën bij honden. Huidallergieën, voedselallergieën en omgevingsallergenen vormen een uitdaging voor honden en hun eigenaren, en om de zaken nog ingewikkelder te maken, kunnen de symptomen van al deze verschillende soorten allergieën elkaar overlappen.

Huidallergieën

Huidallergieën, ook bekend als allergische dermatitis, zijn de meest voorkomende allergische reacties bij honden. Er zijn drie hoofdoorzaken van huidallergieën bij honden:

 1. Vlooienallergie dermatitis
 2. Voedselallergieën
 3. Milieu-allergieën

Vlooienallergie Dermatitis

Vlooienallergie dermatitis is een allergische reactie op vlooienbeten; sommige honden zijn allergisch voor vlooienspeeksel. Als gevolg hiervan kunnen aangetaste honden jeuk krijgen, vooral aan de basis van hun staart, en kan hun huid ontstoken raken en korsten krijgen. U kunt ook tekenen van vlooien zoals vlooienvuil opmerken of de vlooien zelf zien.

Voedselallergieën en -gevoeligheden kunnen ook een jeukende huid veroorzaken. Meestal jeuken honden met voedselallergieën aan de oren en poten van de holte, dit kan gepaard gaan met gastro-intestinaal ongemak.

Omgevingsallergenen zoals stof en schimmel kunnen atopische allergische reacties of atopische dermatitis veroorzaken. In de meeste gevallen zijn deze allergieën seizoensgebonden, dus uw hond kan alleen jeuk ervaren in bepaalde periodes van het jaar. Net als bij voedselallergieën zijn de meest voorkomende getroffen gebieden op de poten en oren (maar het treft ook de polsen, enkels, snuit, oksels, liezen, rond de ogen en tussen de tenen).

Bij alle huidallergieën bestaat er een risico op secundaire infectie. Als uw hond zijn huid krabt, bijt en likt, loopt hij het risico zijn huid kwetsbaar te maken voor gist- en bacteriële infecties die mogelijk moeten worden behandeld

Voedselallergie

Volgens Dr. Jerry Klein, de belangrijkste veterinaire functionaris van AKC, zijn echte voedselallergieën niet zo gewoon als mensen denken. Echte voedselallergieën leiden tot een immuunreactie die symptomen van huidziekten (netelroos, zwelling van het gezicht, jeuk), gastro-intestinaal ongemak (braken en/of diarree) of een combinatie van beide kan omvatten. In zeldzame gevallen kan een ernstige anafylactische reactie optreden – vergelijkbaar met ernstige pinda-allergieën bij mensen.

Maar hoe zit het met alle honden op speciale hypoallergene hondenvoer diëten?

Wat de meeste mensen bedoelen als ze zeggen dat hun hond een voedselallergie heeft, is dat hun hond ongevoelig is voor voedsel, ook wel voedselintolerantie genoemd. In tegenstelling tot echte allergieën is voedselintolerantie geen immuunreactie, maar een geleidelijke reactie op een aanstootgevend ingrediënt in de voeding van uw hond, zoals rundvlees, kip, eieren, maïs, tarwe, soja of melk.

Honden met voedselintoleranties kunnen verschillende symptomen ervaren, waaronder gastro-intestinale symptomen zoals braken en diarree, of dermatologische symptomen zoals jeuk, slechte huid en vacht en chronische oor- of voetinfecties

Acute allergische reacties

Misschien wel de meest alarmerende van alle soorten allergieën bij honden is een acute allergische reactie. Net als mensen kunnen honden een anafylactische shock ervaren als ze een ernstige reactie op een allergeen hebben. Onthullingen kunnen dodelijk zijn als ze niet worden behandeld.

Onder andere bijensteken en vaccinatiereacties kunnen bij sommige honden anafylactische reacties veroorzaken. Daarom is het altijd een goed idee om uw hond goed in de gaten te houden nadat hij een nieuw vaccin, medicijn of voer heeft gekregen. Gelukkig zijn anafylactische reacties bij honden zeldzaam.

 Uw hond kan ook netelroos of zwelling van het gezicht krijgen als reactie op een allergeen. Zwelling van het gezicht, de keel, lippen, oogleden of oorflappen kan er ernstig uitzien, maar is zelden dodelijk en uw dierenarts kan het behandelen met een antihistaminicum.

Symptomen van allergieën bij honden

De symptomen van allergieën bij honden kunnen variëren, afhankelijk van de oorzaak. Zo zal een hond in anafylactische shock een daling van de bloeddruk hebben, gevolgd door een shock die onmiskenbaar verschilt van een huidaandoening.

Over het algemeen kunnen de volgende symptomen echter wijzen op een allergische reactie.

 • Jeuk
 • Netelroos
 • Zwelling van het gezicht, oren, lippen, oogleden of oorkleppen
 • Rode, ontstoken huid
 • Diarree
 • Braken
 • Niezen
 • Jeukende oren
 • Chronische oorinfecties
 • Jeukende, tranende ogen
 • Constant likken

Sommige van deze symptomen kunnen een teken zijn van een andere aandoening. Maak een afspraak met uw dierenarts voor een nauwkeurige analyse en om uw hond te helpen zich beter te voelen.

Analyse van allergieën bij honden

Als u ooit eerder een allergietest hebt gedaan, weet u dat het doorgeven van een allergieanalyse vaak ingewikkeld is.

Het eerste dat uw dierenarts kan doen, is andere medische aandoeningen uitsluiten die de symptomen van uw hond kunnen veroorzaken. Als uw dierenarts denkt dat een allergie een waarschijnlijke oorzaak is, kunnen zij een allergietest voorstellen om te proberen de oorzaak van het allergeen dat de reactie veroorzaakt te bepalen. Houd er echter rekening mee dat testen niet altijd de oorzaak van een allergie kan bepalen.

Voedselallergieën worden vaak gediagnosticeerd door middel van een eliminatiedieet. Een voedingsproef bestaat uit het voeren van een hond gedurende 12 weken met een nieuwe (dwz één) bron van eiwitten en koolhydraten.

De beste manier om een allergie te behandelen is om de oorzaak en het allergeen te vermijden. Dit kan al dan niet altijd mogelijk zijn. De behandeling is echter afhankelijk van de allergie van uw hond. De beste manier om vlooienallergische dermatitis te behandelen is bijvoorbeeld om de vlooien te doden, terwijl voor de behandeling van een voedselallergie of -intolerantie de beste manier is om van dieet te veranderen.

Naast eventuele veranderingen in levensstijl die nodig kunnen zijn, kan uw dierenarts uw hond ook allergiemedicatie voorschrijven om de symptomen die gepaard gaan met de allergische reactie onder controle te houden, zoals jeuk en secundaire huidinfecties die zich mogelijk hebben ontwikkeld als gevolg van een irriterend gevoel.

Als uw hond een ernstige allergische reactie heeft, kunt u hem het beste zo snel mogelijk naar een dierenkliniek voor spoedeisende hulp brengen.

Alternatieve voeding voor honden

Insecteneiwit is milieuvriendelijk

 Insecteneiwit is een milieuvriendelijke optie voor de veehouderij. Hondenvoer met insecteneiwit, bijvoorbeeld Bellfor, vraagt misschien wat gewenning, maar niet bij de honden zelf.

Insecten zijn uitstekende bronnen van eiwitten en voedingsstoffen en vormen een hoogwaardige, hulpbronnenbesparende vleesvervanger in hondenvoer.

Diervriendelijk en smakelijk

Het duurzame alternatieve voer smaakt fantastisch en past gewoon bij de soort. Het is zelfs meer geschikt dan een vegetarisch hondendieet. Dergelijke diëten leiden vaak tot een tekort aan voedingsstoffen bij onze viervoetige vrienden.

Hondenvoer met insecteneiwit is bijzonder geschikt voor honden met voedselintoleranties of voedselallergieën. Een droogvoer met Insect Protein is bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor zieke en voedingsgevoelige honden en voor milieubewuste eigenaren.

1 gedachte over “Hondenallergieën: symptomen en behandeling”

Plaats een reactie