Orthopedisch hondenkussen

Niet alleen voor mensen, ook voor honden is een goede nachtrust essentieel. Zodra honden ouder worden, kunnen ze last krijgen van stramme spieren en gewrichten. De kans op dergelijke klachten is het grootst bij honden die op een koude vloer slapen of een kussen gebruiken welke hun lijf niet ondersteunt. Voor deze honden is het gebruik van een orthopedisch hondenkussen sterk aan te raden. Op deze pagina lees je meer over de voordelen van een orthopedisch hondenkussen. Gebruik jij dit type kussen al voor je hond?

Wat is een orthopedisch hondenkussen? 

Een orthopedisch hondenkussen is zo ontworpen, dat deze ondersteuning biedt aan het lijf van je hond. Zoals reeds genoemd werd, hebben met name oudere honden regelmatig last van stijve spieren en gewrichten. Vaak uit zich dit in spierverlies, maar bijvoorbeeld ook in artritis. Het is een aandoening die bij veel oudere honden voorkomt. De ondersteuning die een orthopedisch hondenkussen hen biedt, gaat dergelijke pijntjes tegen. Daarbij biedt een orthopedisch hondenkussen comfort aan zowel een jonge, als een oudere hond. Ze slapen beter, wat het energieniveau van het dier ten goede komt. 

Sommige hondenkussens hebben een opstaande rand aan de zijkant. Hier kunnen honden hun kop op laten rusten als ze in de mand liggen. Anders orthopedische hondenkussens hebben het model van een matras voor mensen. Deze kleine matrasjes hebben geen opstaande rand. 

Orthopedische hondenmand 

Bij de keuze voor een orthopedische hondenmand of een hondenkussen in je bestaande mand, is het belangrijk om op een aantal factoren te letten. Belangrijk voorbeeld hiervan is het formaat van de hondenmand. De hondenmand moet passen bij het formaat hond wat je hebt. Vergelijk het met een reguliere hondenmand die je voor het dier koopt! Bij jonge honden is het belangrijk dat de mand ook nog volstaat, als het dier wat ouder is. Het zou zonde zijn, als je al snel een nieuwe orthopedische hondenmand moet bestellen. Vaak worden de hondenmanden in drie formaten aangeboden, geschikt voor een kleine, middelgrote en grote hond. 

Zorg voor een stevige ondersteuning voor het dier 

Het belangrijkste bij de aankoop van een orthopedische hondenmand is de mate waarin het materiaal waarvan deze gemaakt is, het dier ondersteunt. Zorg dat de hondenmand gemaakt is met echt foam. Het foam moet iets meegeven als je het indrukt, maar al snel weer herstellen naar diens oorspronkelijke vorm. Gebeurt dit niet, dan is mogelijk gebruik gemaakt van een heel goedkoop materiaal. Iets wat ertoe leidt, dat het orthopedisch hondenkussen onvoldoende steun biedt aan het lijf van je hond. Kies altijd voor een orthopedische hondenmand welke tenminste drie of vier centimeter dik is. 

Duurzaamheid van een orthopedisch hondenkussen 

Een andere factor om naar te kijken is de duurzaamheid van de gebruikte materialen. Niet alleen moet het foam van het hondenkussen dik genoeg zijn. Ook is het belangrijk dat het foam niet te snel slijt en verouderd. Een veroudering van het foam merk je bijvoorbeeld aan het feit, dat dit materiaal z’n stramheid verliest. Het kan betekenen dat je hond alsnog weinig ondersteuning geboden krijgt door het orthopedisch hondenkussen. Door voor kwalitatief goede materialen te kiezen, wordt een snelle verzwakking van het foam tegengaan. Zo heeft je hond een lange tijd plezier van het orthopedisch hondenkussen. 

Orthopedisch hondenbed 

Een orthopedisch hondenbed is vaak niets meer dan een grote orthopedische hondenmand. Met een orthopedisch hondenbed bied je het dier een fijne, comfortabele plek om te slapen. Net als bij de aankoop van een orthopedische hondenmand, is het belangrijk om te kijken naar het materiaal waarvan het hondenbed gemaakt is. Het materiaal moet dik genoeg zijn, om het lijf van je hond voldoende te kunnen ondersteunen. 

Houd er ook rekening mee, dat een oudere hond ongelukjes kan krijgen. Denk aan een situatie waarbij de hond niet tijdig aangeeft uitgelaten te willen worden en per ongeluk in diens mand plast. In zo’n geval is het prettig, wanneer een orthopedisch hondenbed waterbestendig is. Je kunt de mand eenvoudig reinigen na een ongelukje. 

Denk na over de wijze waarop je hond slaapt 

Orthopedische hondenbedden zijn er in verschillende modellen. Het een heeft een ovale vorm, het ander een ronde vorm. Bekijk vooraf goed hoe je hond gewend is te slapen. Het ene dier vindt het prettig om languit te liggen, terwijl een andere hond zich opkropt tot een klein bolletje. De wijze waarop je hond slaapt, is bepalend voor het model orthopedisch hondenbed dat het meest geschikt is. Een dierenarts kan je er eventueel meer over vertellen. 

Veelgestelde vragen over een orthopedisch hondenkussen 

Er worden regelmatig vragen gesteld over een orthopedisch hondenkussen kopen. Waarop moet je bijvoorbeeld letten bij de aankoop hiervan? Wat zijn de belangrijkste voordelen van een orthopedisch hondenkussen? Enzovoorts. Onderstaand vind je de antwoorden op de vragen die het meest gesteld worden. Heb je zelf een vraag, waarop het antwoord nog niet in onderstaand overzicht staat? Laat deze in dat geval achter in de reacties onderaan de pagina.

Is het belangrijk om een orthopedisch hondenkussen te gebruiken?

Het is zeker bij oudere honden sterk aan te raden om voor het gebruik van een orthopedisch hondenkussen te kiezen. Een orthopedisch hondenkussen biedt ondersteuning aan het lijf van je hond.

Zijn er ook orthopedische hondenmanden?

In plaats van een los orthopedisch hondenkussen voor je bestaande mand, zou je ook voor een geheel nieuwe orthopedische hondenmand kunnen kiezen. Zo heb je een volledige oplossing om klachten bij je hond tegen te gaan.

Wat is het voordeel van een orthopedisch hondenkussen?

Een orthopedisch hondenkussen biedt als voornaamste voordeel, dat het ondersteuning biedt aan het lijf van je hond. Dit betekent dat je hond minder snel last zal hebben van artritis en stijve spieren of gewrichten.

Waar kun je een orthopedisch hondenkussen kopen?

Je kunt een orthopedisch hondenkussen bij een online dierenwinkel bestellen. Kijk eens naar de voorbeelden van kwalitatief goede orthopedische hondenkussens op deze pagina. Het kan je inspiratie geven.

Bestaat er een orthopedisch hondenbed?

Een orthopedisch hondenbed is vaak niets meer dan een grote orthopedische hondenmand. Je dier gebruikt de mand, of het hondenbed om te slapen. Met een orthopedisch hondenbed stimuleer je de nachtrust van je hond.