Weekend weg met de hond

Een weekend weg met een hond kan een hele uitdaging zijn. Wordt mijn hond toegelaten tot een vakantiepark? Hoe vaak moet ik onderweg stoppen om de hond even uit de auto te laten? Mag de hond los in de auto zitten, of moet ik een tuigje kopen? Het zijn vragen waar veel mensen mee zitten, wanneer zij voor het eerst op vakantie gaan met hun hond. Ondanks de uitdagingen die een dergelijke vakantie met zich meebrengt, is het ontzettend leuk om de hond mee te nemen bij een weekendje weg. Een hond is immers al snel een volwaardig onderdeel van het gezin! 

Op deze pagina lees je meer over de factoren waarmee je rekening dient te houden, wanneer je een weekend weg met de hond voorbereidt. Aan welke van de aspecten die op deze pagina besproken worden heb jij al gedacht? 

Zoek naar een diervriendelijke accommodatie 

Een belangrijke eerste stap voorafgaand aan een weekend weg met de hond is het vinden van een diervriendelijke accommodatie. Er zijn zowel in Nederland, als in het buitenland verschillende vakantieparken waar honden worden toegelaten. Houd er rekening mee, dat vaak los moet worden betaald voor het verblijf van de hond op het vakantiepark. Daarbij gelden er mogelijk aanvullende regels. Zo moet de hond bijvoorbeeld aangelijnd zijn, als je deze meeneemt naar een plek buiten het vakantiehuisje. Op een camping kan de regel gelden dat de hond altijd aangelijnd moet zijn, ook wanneer deze voor de tent of caravan ligt. Op deze manier wordt voorkomen dat andere mensen hinder ondervinden van je hond. Hoewel je hond heel lief is voor anderen, vindt niet iedereen het even prettig wanneer een hond hen benadert. 

Tip: op internet vind je handige overzichten van vakantieparken en hotels waar een hond wordt toegelaten. 

Kies voor een bestemming met voldoende ruimte om te wandelen 

Een weekend weg met een hond is het leukst, wanneer je voldoende ruimte hebt om mooie wandelingen te maken met het dier. Om deze reden wordt vaak aangeraden om voor een vakantie aan de Nederlandse kust of bijvoorbeeld de Veluwe te kiezen. Ook een vakantiepark in Limburg kan het overwegen waard zijn. De Limburgse heuvels bieden voldoende uitdaging aan je viervoeter! 

Met de hond in de auto op vakantie 

De regels voor het meenemen van een hond in de auto verschillen per land. In Nederland mag de hond in principe los in de auto zitten. Je kunt de hond bijvoorbeeld op de achterbank zetten, of in de kofferbak als het dier daar voldoende ruimte heeft. Belangrijk is wel, dat de hond je niet mag afleiden tijdens het rijden. Gebeurt dat wel, dan ben je verplicht de hond vast te zetten middels een speciaal tuigje. Er zijn diverse online dierenwinkels waar deze tuigjes worden aangeboden. Zou je de hond ook niet aanlijnen in de auto, dan loop je het risico op een hoge boete. 

In onder meer Duitsland is het standaard verplicht om je hond in een tuigje vast te zetten op de achterbank. Zorg dat je het tuigje voor vertrek gekocht hebt, zodat je deze altijd kunt gebruiken als je hond je onderweg afleidt of je bijvoorbeeld onverwachts een dagje naar Duitsland gaat. 

Laat je hond wennen aan de auto

Veel honden vinden het zeker in het begin spannend om in de auto te zitten. Het is daarom verstandig om al voor je weekend weg met de hond een aantal keer een autorit met het dier te maken. Zo leert je hond te wennen aan de auto. Begin met een korte autorit en breid de afstand steeds verder uit. Neem onderweg voldoende tijd voor een korte wandeling met je viervoeter. Net als voor mensen, is het ook voor honden prettig om de auto af en toe even te verlaten om de benen te kunnen strekken. Start hier al mee wanneer je hond nog een pup is! 

Niet onbelangrijk: voor de gewrichten van je hond kan het slecht zijn om zelfstandig in de auto te springen. Het is verstandiger om je hond in de auto te tillen. Is je hond te zwaar om getild te worden? In dat geval kun je voor een speciale loopplank kiezen. 

Zorg voor een fijne plek voor je hond 

Ben je aangekomen op de plek van bestemming? Zorg er in dat geval voor dat je een fijn plekje inricht voor je viervoeter. Denk aan een plek met de mand van je hond, diens favoriete speeltjes en de voer- en drinkbak. Zo voelt het ook voor je hond een beetje als thuis. Geef je dier voldoende aandacht in de eerste dagen dat je op de camping of op het vakantiepark verblijft. Het is belangrijk om je viervoeter te vermaken. Wandel met het dier, speel met je hond, enzovoorts. Het voorkomt dat je dier verveeld raakt. 

Tip: zoek voor vertrek naar je accommodatie op in welke gebieden je hond vrij mag lopen. Zeker wanneer je hond bij het vakantieverblijf aangelijnd moet zijn, is het prettig als het dier in de natuur z’n energie kwijt kan! 

Veelgestelde vragen over een weekend weg met hond 

Regelmatig stellen bezoekers vragen over het organiseren van een weekend weg met de hond. Er komt hier vaak meer bij kijken, dan men op voorhand verwacht. Bekijk hieronder de antwoorden op vragen die het meest gesteld worden over dit onderwerp. Heb je zelf een vraag over een vakantie met de hond? Laat deze achter in de reacties onderaan de pagina.

Kan ik mijn hond altijd meenemen?

Het is niet altijd toegestaan om je hond mee te nemen naar de accommodatie waar je verblijft. Kijk vooraf op de website van je accommodatie welke regels er gelden of boek een accommodatie waar het meenemen van een hond is toegestaan.

Moet een hond aangelijnd zijn op een camping?

Op een camping moet een hond vaak aangelijnd voor een caravan of tent liggen. Zo wordt voorkomen dat honden uit hun enthousiasme andere gasten gedag zeggen. Er zijn handige hulpmiddelen om je hond de ruimte te geven rond je caravan.

Kan ik de hond los meenemen in de auto?

Je mag een hond in Nederland los in de auto meenemen. In verschillende andere Europese landen is dit verboden. Daar is het verplicht om een tuigje te gebruiken, waarmee je de hond vast kunt zetten.

Wat zijn geschikte plekken voor een weekend weg met de hond?

Kies bij een weekend weg met de hond voor een plek waar je voldoende ruimte hebt om te wandelen. In Nederland geldt dat onder meer de Veluwe en bijvoorbeeld de Nederlandse kust geliefd zijn bij hondenbezitters.

Hoe voorkom ik dat mijn hond steeds blaft op vakantie?

Zorg dat je hond voldoende vermaak heeft. Waar jij uitrust tijdens een vakantie, wil je hond spelen en actief bezig zijn. Wandel met je viervoeter, neem diens favoriete speeltjes mee, enzovoorts.

Plaats een reactie